News.ua


У столиці відкрили виставку з історії скляних виробів в Україні

Апрель 20
23:28 2023


У Музеї історії міста Києва презентували зразки скляної тари 19-20 століття, які застосовували у фармацевтичній галузі, парфумерній справі, під час розливу рідин різного призначення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Натхненням для створення виставки стала колекція скляного посуду 18-20 ст, яку до фондів музею передав відомий київський археолог Сергій Тараненко. Вона налічує понад 800 одиниць, а сьогодні ми представили найкращі екземпляри», — зазначила кураторка виставки, провідний науковий співробітник музею Аліна Сушко.

У Києві відкрили виставку з історії скляних виробів в Україні / Фото: Геннадій Мінченко. Укрінформ

Виставка поділена на чотири локації, згідно з функціональним призначення посуду.

Так, у темі дозвілля реконструйовано наповнення шинків ХІХ ст, а також корчми XVII століття — основних місць для обміну новинами та укладання договорів. Водночас «Здоров’я» уособлено в аптечній тарі й пляшках для приготування та фасування ліків. До формування цієї локації долучилася фармацевтична компанія «Дарниця».

«Із 1715 року на території Києва з’явилися перші аптеки, і для аптечної тари використовували в основному скло, що відображено в різноманітті пляшечок і флаконів. В аптеці на той момент можна було купити не лише ліки, а й парфуми, мінеральну воду та навіть алкоголь, який виписували для гарного самопочуття», — зауважила Сушко.

Водночас тему краси в експозиції розкриває низка ємностей для парфумів, зокрема, французьких фірм ХІХ ст. «Брокар» і «Галле». Відвідувачі також можуть побачити флакони, а також відчути аромати парфумів, створених у 60-70 роках XX ст. за Радянського Союзу й на початку незалежності. На виставку їх надав український парфумер Богдан Зубченко.

«Скло і парфумерія – це ідеальна пара, бо флакон – то дім для аромату. Зокрема, була ідея показати, якими ароматами користувалися наші батьки, бабусі та дідусі. У вітрині представлені флакони радянських парфумів — вони напрочуд елегантні. Я вважаю, що шедевром 1960-х років є аромат «Місячний камінь», який випустила миколаївська фабрика «Червоні вітрила», — зауважив він.

Читайте також: У Києві відкрили виставку «ХРАМ. Українська самоідентифікація. Частина 2»

Своєю чергою, локація «Побут» зібрала тару, яку неможливо поділити на окремі тематики. Тут зібрані і посуд, і скляні прилади для розливу есенцій та олій, технічних речовин, чорнильниці.

«Однією із найкрасивіших посудин є скляний черевичок, у який наливали рідину для розтягування шкіряного взуття. І красиво, і побутово», — зауважила кураторка виставки.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській міській галереї мистецтв «Лавра» презентували зразки розпису церкви Покрова Богородиці у селі Липівка на Київщині, виконані художниками Анатолієм Криволапом та Ігорем Ступаченком.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Повітряні сили попередили про загрозу балістики

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua