News.ua


День народження Зідана: Чого досяг легендарний француз до 45 років

Июнь 23
14:52 2017

У п'ятницю, 23 червня, своє 45-річчя відзначає головний тренер мадридського Реалу і легенда світового футболу — Зінедін Зідан.

Знай.Спорт спробує згадати найбільш значущі досягнення одного з найкращих футболістів початку 2000-х.

Легендарний французький півзахисник за свою ігрову кар'єру виграв усі можливі трофеї, включаючи золото чемпіонату світу (1998 року), чемпіонат Європи (2000) і Лігу чемпіонів (2002). Крім того, за кар'єру професійного футболіста Зідан також встиг виграти три внутрішніх першості (дві з Ювентусом і один — з Реалом), а також безліч інших менш престижних трофеїв.

Є на рахунку Зізу і особисті нагороди. Зідан три рази визнавався найкращим футболістом світу (1998, 2000, 2003), а в 1998 році виграв Золотий м'яч як найкращий футболіст Європи. У 2004 році був визнаний УЄФА найкращим футболістом останніх 50 років, а в 2016-му був визнаний найкращим французьким гравцем в історії футболу за версією France Football.

Саме трансфер Зідана став рекордним в 2001 році, коли мадридський Реал заплатив за тоді ще хавбека Ювентуса неймовірні на той час 75 мільйонів євро. Однак уже зараз можна з упевненістю сказати, що Вершкові ні краплі не шкодують, що витратили тоді таку суму.

Свою футбольну кар'єру француз алжирського походження розпочав у клубі Канн. Після Канна був переїзд в більш розкручений Бордо, де Зідан вже зумів блиснути на весь світ своєю шедевральною грою, після чого його в 1996-му підписав туринський Ювентус. У Турині француз ще більше відшліфував свою майстерність і на піку кар'єри зважився на ще один переїзд — в мадридський Реал. У складі Реалу Зідан був одним з ватажків, і провів у футболці Галактікос декілька успішних сезонів.

Однак Зінедін був лідером не тільки в своїх клубах, але і в збірній Франції, з якою він двічі вигравав головні форуми (1998 — домашній ЧС, 2000 — чемпіонат Європи в Бельгії і Нідерландах). Символічним моментом кар'єри Зідана стало те, що француз закінчив свої виступи в світовому футболі саме в футболці своєї національної команди. Було це в фінальному матчі на чемпіонаті світу 2006 року, де на 110-й хвилині стався, напевно, один з найвідоміших інцидентів в історії футболу — сутичка Зідана і Матерацці. Саме той удар головою в груди і падіння захисника стали апогеєм і одночасно завершенням його кар'єри футболіста.

Рішення Зідана завершити кар'єру в 34 роки стало несподіванкою для футбольного світу. У Реалі з року в рік продовжували сподіватися, що француз ще передумає, але його вердикт був безповоротним. Зідан-футболіст запам'ятався неймовірною технікою, вмінням "приклеїти" м'яч до своїх ніг, відмінним баченням поля, дивовижними передачами, а також знаменитим фінтом, який до цього дня носить ім'я "Фінт Зідана".

Повернення Зідана в великий футбол відбулося в 2009 році, коли француз був призначений помічником президента Реала Флорентіно Переса. У 2010-му Зінедін був підвищений на посаді, ставши радником президента клубу, а ще через рік став директором першої команди Реала, після чого вже пішов вчиться на тренера.

У вересні 2012 році Зідан залишив посаду спортивного директора і почав тренерську кар'єру в молодіжній академії мадридського Реала. Після звільнення з Реала головного тренера команди Жозе Моурінью влітку 2013 року, Зідану знову був запропонований пост спортивного директора, від якого він відмовився, щоб працювати помічником майбутнього головного тренера Вершкових Карло Анчелотті. На початку 2014 року після двох років навчання Зідан отримав диплом в області спортивного менеджменту і заявив, що дозрів для того, щоб самому очолити яку-небудь команду. А 25 червня 2014 року Зідан став головним тренером другої команди Реала.

Минуло півтора роки і доля розпорядилася так, що Зідан був призначений головним тренером вже першої команди Вершкових, змінивши на посту Рафаеля Бенітеса. Після провального старту сезону Зідан зумів стабілізувати гру команди і повернути її в чемпіонську гонку. Так, добути медалі у внутрішній першості в тому році Реалу так і не вдалося, однак на євроарені Зідан в перший же сезон вивів Королівський Клуб у фінал Ліги чемпіонів, де 29 травня 2016 року Реал в серії пенальті здобув перемогу над мадридським Атлетіко, а Зідан став першим французьким тренером, який виграв Лігу чемпіонів.

А вже в нинішньому сезоні французький тренер і його команда зробили неймовірне — вперше в історії світового футболу зуміли захистити титул тріумфатора Ліги чемпіонів, розгромивши у фінальному матчі турніру Ювентус (4:1). Варто відзначити, що за кілька днів до фіналу Реал також вперше за довгі роки забезпечив собі золоті медалі чемпіонату Іспанії.

Так… навряд чи взимку 2014-го футбольна громадськість, експерти та менеджмент Реалу могли б подумати про те, що все складеться зараз саме таким чином. Тоді Зідана брали на лише деякий час, щоб зуміти підшукати досвідченого тренера для зіркових гравців. Однак склалося так, що француз не просто перевершив всі очікування, а просто за ці три роки став одним із творців історії в світовому футболі. Нещодавно в керівництві Реала заявили, що клуб хоче зробити неможливе і виграти Лігу чемпіонів утретє поспіль. Що ж, для Зідана немає нездійсненних завдань…

Дивіться також найкращі моменти у футбольній кар'єрі Зінедіна Зідана:

Нагадаємо, інформаційний портал Знай.Спорт повідомляв, що Зінедін Зідан особисто подзвонив Кіліану Мбаппе і спробував умовити його перейти в Реал.

Фото: Getty Images

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Трамп отримав останнє попередження про ув’язнення, якщо знову проявить неповагу до суду

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua