News.ua


Перед Україною не лише довгий час боротьби за суверенітет, а й довгий час євроінтеграції – Портников

Февраль 06
13:10 2023

Перед нашою державою попереду не тільки довгий час боротьби за суверенітет і відновлення територіальної цілісності, а й довгий час євроінтеграції.

Про це під час круглого столу «Саміт Україна-ЄС: публічний та кулуарний виміри» заявив публіцист, телеведучий і письменник Віталій Портников, передає кореспондент Укрінформу. 

«Перед нами не тільки довгий час боротьби за суверенітет, відновлення територіальної цілісності і закінчення воєнних дій на території України, а й довгий час євроінтеграції. І саме тому я закликаю до реалістичності. Україна тільки на початку війни з рф», — сказав він.

Читайте також: Посол Швеції закликав Україну продовжувати децентралізацію

Відповідаючи на запитання про переживання противників розширення (деяких організацій Євросоюзу – ред.), що через кількість населення Україна матиме великі квоти у Європарламенті і Єврокомісії, Портников висловив думку, що ця розмова виглядає досить попередньою, бо ніхто не знає, якою кількість населення України буде на момент її прийняття до ЄС.

За його словами, наразі населення у нас зменшується, і навряд чи воно буде найближчим часом збільшуватися. 

«Якщо ми уявимо, що отримаємо квоти по уявній кількості населення у 40 мільйонів осіб, які у нас були, теж теоретично, до початку великої війни, то я вас переконую, що це не так. Швидше за все, ми будемо виходити від квоти оптимістичної – 30 мільйонів населення. Щодо песимістичної – то це 20-25 мільйонів. І це не така велика кількість населення в рамках ЄС, яка може реально у Європарламенті чи десь ще змінити розстановку сил», — вважає журналіст.

Читайте також: Саміт Україна-ЄС: без пафосу та з елементами героїзму

На його переконання, одним із важливих моментів тут буде питання закінчення бойових дій і розуміння того, в яких кордонах знаходиться Україна. Публіцист уточнив, що очевидним є те, що поки що ніхто з нас не знає кінцевої дати закінчення цієї війни.

«рф якраз прекрасно розуміє, що продовження бойових дій у тому чи іншому вигляді гальмує українсько-європейську інтеграцію. Уже тому кремль не буде закінчувати ці бойові дії рівно стільки, скільки (зможе – ред.) не закінчувати і, звичайно, не буде підписувати жодних мирних угод — саме для того, щоб Україна нікуди не вступила, щоб конфлікт весь час виглядав таким, що продовжується. Але це можна обійти, якщо буде політична воля у НАТО і Євросоюзі», — заявив він.

За словами Портникова, іншим моментом тут буде питання врегулювання наших відносин із сусідами, — навіть з тими, які можуть висувати вимоги, які будуть сприйматися як неприйнятні чи демагогічні.

Читайте також: Спільна заява за підсумками саміту Україна – ЄС (повний текст)

«Якщо говорити про шведсько-турецькі взаємини і те, якими є сьогодні перспективи вступу Швеції до НАТО, які здавалися ще кілька місяців тому абсолютно реалістичними і взагалі ніяких проблем не мало б бути, то я вас переконую, що наші проблеми у стосунках з окремими членами ЄС будуть перевищувати шведські у рази», — зазначив журналіст.

Окремо публіцист висловив думку, що хотілося б, щоб Захід усвідомив, що прийняти Україну до НАТО – дешевше, чим кожні 5 років постачати їй зброю і підтримувати її бюджет, бо вона не зможе себе утримувати через те, що будуть чергові воєнні дії.

Відповідаючи на запитання, чи є кроком уперед у цьому питанні Саміт Україна-ЄС, він уточнив, що будь-який саміт, де є Україна і ЄС – це крок вперед «по довгій дорозі».

Як повідомлялося, 3 лютого 2023 року у Києві відбувся 24-й саміт ЄС-Україна.

2 лютого в українській столиці пройшла зустріч членів Колегії Європейської комісії на чолі з Президентом Урсулою фон дер Ляєн з урядом України.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

ЄС має відкрити двері для України і країн Західних Балкан — кандидат у президенти Єврокомісії

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua