News.ua


що відомо про американських мисливців на дрони на озброєнні наших ЗСУ

Март 03
20:47 2024

Небо над Україною захищають портативні зенітні ракетні комплекси VAMPIRE, які встановлюються на транспортні засоби з вантажним кузовом (наприклад, на пікапи). Експерти називають це озброєння високотехнологічним і водночас відносно дешевим засобом протидії ворожим БПЛА.

VAMPIRE (Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) – американська розробка. У компанії L3Harris тестувати систему почали тільки в 2021 році, а влітку 2022 року випробування все ще тривали.

Розробник називає такі переваги VAMPIRE :

– підходить для будь-якого пікапа чи автомобіля з вантажною платформою, зокрема цивільного;

– установка може бути завершена приблизно за дві години двома особами за допомогою звичайних інструментів.

– є можливість комплектації відповідно до конкретних вимог замовника;

– блок живлення усуває необхідність у 24-вольтовому генераторі змінного струму на автомобілі;

– ціль ведуть високочутливі датчики для відстеження загроз, а перехоплення здійснює стабілізована прицільна система WESCAM MX-10 RSTA;

– може бути оснащений 70-мм ракетами APKWS чи іншими боєприпасами з лазерним наведенням.

Пускові установки VAMPIRE розраховані на чотири невеликі ракети. До комплексу входить модуль датчиків спостереження.

«За виявлення й наведення на ціль ракет відповідає станція WESCAM MX-10 RSTA, що об’єднує телевізійну та тепловізійну камеру, а також систему лазерного підсвічування та лазерний далекомір. Зазначимо, що інша версія станції (MX-15) застосовується в Bayraktar TB2″, – розповіли про ЗРК у Defense Express.

Військові працюють із VAMPIRE через систему управління вогнем (СУВ) на основі планшетного комп’ютера. Оператор може оглядати навколишній простір і шукати цілі, а потім запускати ракети. Технічні особливості СУВ і комплексу в цілому дозволяють працювати в режимах «земля-повітря» та «земля-земля».

Те, що VAMPIRE встановлюють на авто, дозволяє військовим оперативно доставляти комплекси туди, де він потрібний. Після виконання завдання можна швидко змінити позицію.

ЗРК може керуватися однією людиною, який одночасно є водієм, тоді як для більшості інших систем потрібен підготовлений екіпаж із декількох військових.

Основне завдання VAMPIRE – знищення БПЛА, проте озброєння може стріляти і по інших цілях. 70-мм ракети APKWS здатні знищувати броньовану техніку, обладнання та живу силу, заявляє розробник.

Наша країна отримала обіцянку від США передати ці ЗРК ще 24 серпня 2022 року, у День Незалежності.

Декілька місяців потому прессекретар Пентагону Пет Райдер заявив, що цю зброю можна буде відправити в середині 2023 року – через дев’ять місяців після підписання контракту на поставку. Йшлося про 14 ракетних установок на базі пікапів.

Компанія L3Harris пообіцяла поставити перші чотири системи в середині року, а решту десять – до кінця 2023-го.

Офіційних оголошень про те, що VAMPIRE вже в Україні, зроблено не було. Станом на кінець літа ЗСУ вже використовували комплекси для боротьби з російськими дронами-камікадзе.

Источник: war.obozrevatel.com

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Ринкова капіталізація компанії Google перевищила $2 трлн на фоні викликів ШІ

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua