News.ua


РФ ще не дала згоди на призначення держави-покровительки для представництва України — Лубінець

Апрель 26
09:42 2024

РФ на сьогодні не дала згоди на виконання третьою країною функції представництва інтересів України на її території.

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи звіт місії експертів Московського механізму ОБСЄ про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом та правами людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані зі свавільним позбавленням волі Росією українських цивільних, передає Укрінформ.

«Так, місія нагадує, що досі сторони МЗК (міжнародного збройного конфлікту — ред.) не призначили жодної держави-покровительки. Зазначу, що станом на сьогодні згоди від РФ на виконання третьою країною функції представництва інтересів України на її території немає», — заявив омбудсмен.

Читайте також: Україна передала Катару список з іменами 561 дитини, він уже у російської сторониЛубінець

За його словами, у звіті йдеться про те, що РФ вдається до системної практики незаконного і свавільного позбавлення волі українських цивільних осіб ще від початку вторгнення у 2014 році, а після 2022 року насильницькі зникнення мирних жителів на тимчасово окупованих територіях набули масового характеру.

Лубінець зазначив, що місія, серед іншого, встановила, що безпідставне позбавлення волі цивільних українців РФ призвело до серйозних порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини. Зокрема, йдеться про катування, тортури, сексуальне насильство та інші форми жорстокого поводження, незаконні судові переслідування затриманих цивільних українців, позасудові вбивства.

«Відповідно до думки авторів звіту, актуальною залишається проблема відсутності конкретних механізмів притягнення до відповідальності у межах МГП. У контексті окресленої теми доречним міг би стати аналіз проблеми ефективного задіяння норм та вимог Статуту ООН в частині нелегітимного використання права вето РФ у Радбезі ООН з питань вирішення проблем збройних конфліктів», — заявив омбудсмен.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Росія повторними ударами по цивільних в Україні наслідує власні дії у Сирії

Уповноважений подякував експертам ОБСЄ за фаховий аналіз проблематики свавільного позбавлення волі українських цивільних Росією, наголосивши, що цей звіт є важливим внеском у зусилля світової спільноти щодо документування злочинів РФ та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомлялося, Лубінець вважає, що в України вже цього року може з’явитися держава-покровителька.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Эмили в Париже 4 сезон — дата выхода

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua