News.ua


Допомога Україні буде головним питанням наступної Ради міністрів ЄС із питань оборони

Ноябрь 11
01:36 2023


Головним питанням засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони), яке відбудеться у Брюсселі 14 листопада, буде продовження підтримки України — попри ситуацію на Близькому Сході.

Про це у Брюсселі заявив високопоставлений представник Європейського Союзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головним питанням під час зустрічі буде підтримка Євросоюзу для України. Високий представник, як очікується, підтвердить, що ця підтримка залишається найвищим пріоритетом для ЄС. Безумовно, наразі розгортаються драматичні події на Близькому Сході, але це не означає, що ми маємо забути про інші дуже важливі питання та про необхідність підтримувати Україну. Ми бачимо, що Росія робить зараз, — вона перед зимою атакує енергетичну інфраструктуру країни. Тож нам необхідно забезпечити належну допомогу для України», — зазначив він.

За словами офіційного представника, Євросоюз зосередить зусилля на постачанні критично необхідних Україні засобів протиповітряної оборони, та постачатиме інше військове обладнання, на важливості якого наголошує Київ. Крім того, ЄС продовжить підготовку українських військовослужбовців в рамках Військової тренувальної місії, яка дозволила підготувати 40 тисяч бійців — на 10 тисяч більше, ніж планувалася від початку.

Як зазначило джерело, відповідно до рішення про постачання в Україну боєприпасів, прийнятого у березні, ЄС продовжує зусилля в рамках трьох «треків». Перший, який передбачав постачання боєприпасів з наявних арсеналів країн-членів, завершився у травні поточного року. З урахуванням снарядів, які були поставлені доти, а також надійшли від промисловості в рамках другого «треку» після травня, ЄС поставив Україні 300 тисяч снарядів, або близько третини від 1 мільйона снарядів (у тому числі калібру 155 мм), які ЄС зобов’язався надати Україні протягом року.

Читайте також: Конференція про виробництво зброї разом із Україною може відбутися у грудні в США — Єрмак

«Це зовсім не означає, що завдання постачити мільйон боєприпасів у визначений термін є нереальним. Ми вживаємо цілеспрямованих заходів для прискорення виробництва боєприпасів у рамках спільного замовлення та для підвищення спроможностей нашої оборонної промисловості. Тож ми можемо очікувати, що темпи постачання таких боєприпасів в Україну зростатимуть, і вона отримає більшість з них до кінця поточного, або на початку наступного року», — сказав представник ЄС.

За його інформацією, на засідання Ради міністрів ЄС обговорять активізацію зусиль в рамках третього «треку» з виробництва військового обладнання. Це передбачає значне збільшення спроможностей європейської оборонної промисловості та усунення «вузьких місць» у виробництві військової продукції, які проявилися після початку повномасштабної агресії Росії проти України.

«Таке нарощування військового виробництва та підвищення спроможностей нашої оборонної індустрії є необхідним для нас, для збереження нашого суверенітету, і, зрозуміло, для продовження підтримки України», — зазначив посадовець ЄС.

Читайте також: У ЄС розглядають план надання Україні €50 мільярдів в обхід можливого вето Угорщини — Bloomberg

Як повідомлялося, від початку військової агресії РФ, Європейський Союз надає Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Зокрема, ЄС взяв на себе політичні зобов’язання протягом року передати Україні 1 мільйон снарядів, включаючи боєприпаси калібру 155 мм. Країни ЄС надають Україні озброєння й військову техніку на двосторонній основі, із частковою компенсацією вартості цього обладнання за рахунок коштів Європейського фонду миру.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Каменских впервые высказалась об отношениях с молодым певцом

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua