News.ua


Криптовалюта DASH: опис

Январь 12
18:09 2023

На фоні різноманіття нових криптовалют можна не помітити старожилів ринку, що мають доволі явні перспективи росту. До них відноситься і dash криптовалюта, творці якої прагнули вдосконалити Bitcoin (BTC).

Пропоную обговорити історію та особливості цієї криптовалюти, а також проаналізувати курс dash на тлі поточного стану справ на криптовалютному ринку.

Що таке криптовалюта dash?

Dash — блокчейн з відкритим вихідним кодом та однойменна криптовалюта орієнтована на надання швидкої та дешевої глобальної мережі платежів, яка є децентралізованою за своєю природою.

Монета dash заснована розробниками програмного забезпечення Еваном Даффілдом (Evan Duffield) та Кайлом Хаганом (Kyle Hagan). Згідно з White paper, основне прагнення проєкту полягало в удосконаленні Bitcoin (BTC) в результаті збільшення швидкості транзакцій та підвищення рівня конфіденційності.

З моменту запуску у 2014 році DASH знаходиться в розвитку і тепер включає ряд функцій:

  • дворівнева мережа із зацікавленими вузлами, включаючи «мастерноди» (masternodes) та децентралізоване управління проєктами;
  • InstantSend – інструмент для миттєвих платежів;
  • ChainLocks – захищає мережу від 51% атак;
  • PrivateSend – забезпечує додаткову конфіденційність транзакцій.

Підвищений рівень захисту транзакцій забезпечується використанням дворівневої мережі. Перший рівень складається з вузлів, які виконують майнінг відповідно до протоколу консенсусу proof-of-work. Таким чином, для додавання транзакції не менше 51% вузлів має схвалити її.

Розроблений Еваном Дафілдом алгоритм PoW під назвою «X11», використовує послідовність з 11 алгоритмів хешування.

Другий рівень включає майстерноди, що функціонують на основі алгоритму консенсусу proof-of-service. Майстерноди мають право відхиляти нові блоки у разі їх неправильного підтвердження та фактично контролюють мережу.

Функція ChainLocks підвищує безпеку та захищає мережу від 51% атак за рахунок того, що всі нові додані блоки відстежуються та підтверджуються групою мастернодов кожні 12 годин.

Курс dash

Криптовалюти мають важливу особливість – волатильність. Це слід обов’язково враховувати обговорюючи курс будь-якої криптовалюти. DASH у цьому плані не є винятком і може похвалитися кількома стрімкими злетами ціни. Найбільш успішним для цієї криптовалюти є 2017 рік, в якому ціна DASH зросла на 9470,45% з $11,21 до $1072,55.

На сьогодні курс dash становить $43.81 і демонструє невелике плавне зростання. Поточна капіталізація $485,341,975.

Доволі велика кількість експертів схиляються у бік позитивних прогнозів щодо DASH багато в чому через дефіцитність монети, розширення партнерських відносин проєкту у сфері фінтех, дешеві та швидкі транзакцій, доступність тощо. Але не забувайте, що ціни на цифрові активи можуть досить сильно коливатися і гарантувати щось досить ризиковано.

Де купувати криптовалюту DASH?

DASH є доволі популярним серед інвесторів активом. З цієї причини придбати його можливо на безлічі різних платформ. При цьому, обираючи, де купувати криптовалюту, слід дотримуватися правил безпеки та не вестись на заяви сумнівних платформ про відсутність комісій, низькі ціни, подарунки користувачам і т.д.

Найбільш безпечним та зручним місцем купівлі криптовалюти є централізовані криптовалютні біржі, які забезпечують безпеку даних та активів своїх користувачів.

Складно сказати, яка найкраща біржа криптовалюти, але як приклад якісної централізованої біржі наведу WhiteBIT — найбільшу європейську криптовалютну біржу, засновану у 2018 році.

Біржа приділяє багато часу та ресурсів на систему безпеки, завдяки чому отримала рейтинг ААА та увійшла до ТОП-3 аудиту Hacken від початку 2022 року.

Функціонал біржі включає інструменти як для новачків, так і для досвідчених користувачів (маржинальна, ф’ючерсна торгівля тощо). На вибір користувачів представлено безліч торгових пар із лояльними умовами торгових комісій.

Для отримання доступу до торгівлі необхідно пройти реєстрацію на біржі, а також KYC – процедуру підтвердження особи (доступно також через Дію для громадян України).

Операції з DASH на WhiteBIT доступні у двох популярних торгових парах – DASH/USDT та DASH/BTC.

Купівля DASH можлива в режимі спотової, професійної чи маржинальної торгівлі. Також є інструмент ф’ючерсної торгівлі та “Швидкий обмін” у якому BTC та USDT можна безпосередньо обміняти на DASH за актуальною ціною.

Розберемо покупку DASH у режимі «Спот» з усім необхідним набором інструментів:

  • Поповнити баланс криптовалютою чи фіатом через доступні платіжні системи. При цьому для покупки DASH на балансі має бути USDT або BTC.
  • Розмістити ордер на купівлю DASH за актуальною на момент покупки ціною (Market) або при досягненні встановлених умов покупки (Limit, Stop market, Stop limit).

Отриманий DASH користувачі можуть зберігати на апаратних чи програмних криптовалютних гаманцях.

Як заробити криптовалюту DASH?

Певна частина користувачів замислюється не тільки про те, як купити, а й про те, як заробити криптовалюту. У випадку з DASH це особливо актуально, оскільки майнінг (видобуток) DASH вимагає набагато менше сил і засобів порівняно з BTC.

Майнери в більшості криптовалютних платіжних систем обробляють транзакції, які потім формують блоки та додаються в блокчейн. За підтримку мережі майнери одержують винагороду.

У DASH процес майнінгу модернізували, зробивши систему дворівневою:

Функціонування першого рівня забезпечується майнерами, які вирішують складні завдання та формують правильні блоки транзакцій. Майнером може стати будь-який користувач із потужним обладнанням та програмним забезпеченням для майнінгу. Майнінг DASH можливий на різних пристроях, у тому числі на ASIC обладнанні.

Робота другого рівня забезпечується майстернодами, що підтримують децентралізовану систему керування. Майстерноди здатні збільшувати ступінь конфіденційності фінансових операцій та впливати на швидкість транзакцій.

Для отримання статусу майстернода необхідно дотримання наступних умов: потужний сервер та заставний депозит – не менше ніж 1000 DASH.

Нагорода за блок розподіляється наступним чином: по 45% майнерам та майстернодам і 10% у фонд системи для фінансування подальших оновлень та нових проектів.

При цьому, оскільки майнінг відбувається за допомогою алгоритму proof-of-work, швидкість емісії токенів знижується на одну чотирнадцяту, кожні 210240 блоків або кожні 383 дні.

Як і більшість інших успішних проектів, DASH — це не тільки цифровий актив, а й повноцінна платіжна система з набором вагомих переваг для ринку в цілому.

Саме наявність власної екосистеми робить DASH в очах експертів досить перспективним активом, здатним показати зростання та порадувати свого власника.

Звичайно ж, не варто забувати про волатильність та мінливість криптовалютного ринку. Перед тим як вирішити яку криптовалюту купити у свій інвестиційний портфель слід уважно вивчити всю доступну інформацію та проаналізувати актуальний стан справ на ринку.

 

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Демократи у Конгресі не допустять усунення Джонсона з посади спікера за підтримку України

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua