News.ua


В Азербайджані на трьох співробітників незалежного видання Toplum TV порушили справу про контрабанду. Раніше в офісі редакції пройшов обшук

Март 07
22:47 2024

В Азербайджані проти трьох співробітників незалежного видання Toplum TV порушили кримінальні справи про контрабанду щодо попередньої змови осіб (стаття 206.3.2 КК РА). Про це повідомляє азербайджанська служба Радіо Свобода/Азадлиг. На день раніше силовики провели обшук в офісі редакції та затримали співробітників видання.

Справу завели на кореспондента Toplum TV Фаріда Ісмайлова, відеоредактора Мушвіга Джаббара, менеджера із соціальних мереж Ельміра Аббасова.

Джаббара та Аббасова затримали після обшуку в офісі редакції, а Ісмаїлова у нього вдома, де силовики також провели обшук, під час якого у журналіста, за непідтвердженою інформацією, вилучили 3100 євро.

«Зараз двері нашого офісу опечатані слідчим органом. Незалежно від волі слідства ми продовжимо діяльність Toplum TV. Зараз працюємо над перехідним планом і маємо намір забезпечити продовження роботи, яка є дуже важливою. Ми зробимо юридичні кроки для повернення обладнання та відкриття офісу», — заявила в коментарі Turan головний редактор Toplum TV Хадіджа Ісмаїл.

Вона також повідомила, що після обшуку та вилучення обладнання Toplum TV було змінено назву ютуб-каналу видання та видалено архів відеоматеріалів, у якому налічувалося понад 3600 роликів.

6 березня силовики провели обшук і потім опечатали офіс редакції Toplum TV. Після обшуку було затримано та доставлено до головного управління поліції Баку 14 співробітників видання. Після півночі силовики відпустили 11 журналістів Toplum TV — Парвану Гурбанли, Алю Агаєву, Джейхуну Гасанлі, Джамілю Азімову, Фідан Аліджанову, Джавіду Рамазанова, Гюльєтер Махмудову, Саміра Агазаде, Талеха Бадалова, Ханлара.

У Держдепартаменті США засудили переслідування співробітників Toplum TV і закликали владу Азербайджану звільнити всіх людей, несправедливо затриманих у політично мотивованих справах.

Незалежне видання Toplum TV відоме своїми матеріалами про права людини та корупцію. Воно надає ефір лідерам азербайджанської опозиції та громадянським активістам.

Наприкінці 2023-го та на початку 2024 року було затримано та заарештовано шестеро співробітників азербайджанського незалежного видання Abzas Media: директор видання Ульві Гасанли, його заступник Магомед Кекалов, головний редактор Севідж Вагіфгизи, кореспондентки Наргіз Абсаламова та Ельнара розслідувач Хафіз Бабали. Їм усім поставили контрабанду, «вчинену групою осіб за попередньою змовою» (стаття 206.3.2 КК РА).

Також у цей період було затримано і заарештовано трьох співробітників незалежного інтернет-телебачення Kanal 13: Азіз Оруджев, Руфат Мурадли і Теймур Керімов, а також незалежний журналіст Шамо Емінов, який співпрацював з цим медіа. Їм звинуватили в контрабанді та здирстві.

На захист арештованих журналістів виступило багато міжнародних організацій. Так, «Репортери без кордонів» (RSF) закликали Раду Європи «нагадати режиму про її зобов’язання та вимагати звільнення всіх журналістів». На думку RSF, те, що відбувається — це «полювання на небагатьох журналістів незалежних ЗМІ, що залишилися в Азербайджані». Правозахисна організація Amnesty International також назвала ці арешти репресіями проти незалежних ЗМІ. «В даний час ми спостерігаємо очевидну нову ескалацію репресій щодо незалежних ЗМІ», — сказала дослідниця Amnesty International з Південного Кавказу Наталія Нозадзе.

Источник: currenttime.tv

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Вчені винайшли технологію створення максимально ефективних сонячних батарей

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua