News.ua


смарт-шапка підкаже, коли переходити дорогу

Февраль 03
08:38 2024

Спеціальний додаток приймає та декодує зображення, що надсилаються «розумною» шапкою, і користувач отримує відповідні інструкції через смартфон.

Вчені з Наньянського технологічного університету (Сінгапур) створили носимо «розумний» пристрій, який реагує на світло і колір. А все завдяки матеріалам, які охолоджуються і стискуються аналогічно алюмосилікатному склу, що використовується в екранах смартфонів, передає New scientist.

Взятий за основу матеріал, до речі, використовується під час виготовлення оптоволоконного кабелю, тому смарт-шапку, зроблену за його допомогою, можна легко запустити в комерційне виробництво. Вчені помістили напівпровідниковий дріт із кремнію в розплавлене скло за температури майже 1000°C і розтягнули його, доки не утворилися тонкі нитки. Потім вони протруїли скло плавиковою кислотою і замість нього нанесли полімерне покриття, що дало змогу зробити гнучкішими нитки. Волокна їм удалося розтягнути на 10 км.

З отриманих ниток зробили тканину за допомогою стандартних ткацьких верстатів, з додаванням звичайної бавовни. За словами вчених, бавовна необхідна для того, щоб головний убір було зручно носити, тому що «оптоволоконні» нитки жорсткі як волосінь.

Отриманий пристрій у вигляді шапки зміг обмінюватися даними через провідний матеріал, наприклад, він визначив, коли світлофор змінює колір і передав інформацію про це в додаток для смартфона. Додаток прийняв і декодував зображення, надіслані шапкою.

Під час випробувань, що тривали понад 6 місяців, смарт-одяг (шапку, светр, ремінець для годинника) неодноразово носили, прали та сушили — волокна все це витримували та продовжували проводити електрику.

Однак у технології є і проблема: зв’язок між гнучким матеріалом та жорсткими друкованими платами, на яких закріплені комп’ютерні чипи та інші компоненти, може обірватися через кілька місяців, внаслідок чого інтелектуальні функції «розумної» шапки переставали працювати. Проте вчені обіцяють це питання вирішити.

Источник: focus.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

ЗМІ з’ясували причину конфіденційного візиту Ілона Маска до Китаю

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua