News.ua


Астрономи виявили першу космічну струну

Сентябрь 30
15:37 2023

Дві незвичайні галактики за кілька мільярдів світлових років від Землі можуть виявитися доказом гіпотетичної складки у тканині простору-часу — так званої космічної струни. Результати аналізу астрономічних даних свідчать, що насправді галактик не дві, а одна, а оптична ілюзія виникла через космічну струну та ефект гравітаційної лінзи.

Вперше про космічні струни астрономи заговорили в 70-х роках минулого століття, припустивши існування топологічних дефектів простору-часу у вигляді крихітних, одномірних складок або тріщин, що виникли в ранньому Всесвіті. Імовірно, ширина струни не більше одного протона, зате довжина може становити десятки та сотні парсеків. До того ж вони дуже масивні і щільні.

Досі спроби виявити космічні струни не призводили до успіху, оскільки за своїми характеристиками їх дуже легко сплутати з іншими об’єктами та явищами. Однак деякі нюанси можуть вказувати на більшу ймовірність саме такого пояснення, пише Science Alert.

Астрономи з Індійського інституту астрофізики та їхні колеги з Росії ідентифікували не одну, а одразу кілька космічних струн у реліктовому випромінюванні CSc-1, але у своїй статті описали лише одну, найсильнішу сигнатуру – подвійну галактику SDSSJ110429. Можливо, пишуть автори, це і справді дві окремі галактики, просто дуже схожі. Але є й інше пояснення — відображення, яке створюється гравітаційною лінзою.

Такий феномен виникає, коли простір-час викривляється біля дуже масивного об’єкта, і промені світла, що проходять по цій тканині від далеких зірок, створюють спостережувані оптичні перешкоди. Правда, перед галактикою SDSSJ110429 такого об’єкта начебто немає, але вчені провели детальний аналіз світла обох галактик і встановили, що у них майже однаковий спектр, вони більш менш однакового розміру і форми, розташовані на рівній відстані від Землі. На думку авторів, це може вказувати на оптичний ефект подвоєння.

Більшість моделей космічних струн ґрунтуються на концепції прямих струн. Астрономи з команди Маргарити Сафонової розрахували, що галактичні пари в CSc-1, що спостерігаються, можуть виглядати подвійними через викривлену космічну струну. І таких об’єктів у Всесвіті досить багато.

«Наше моделювання даних у CSc-1 показує, що велика кількість [галактичних] пар може пояснюватися складною геометрією струни», — пишуть дослідники.

Понад 35 років тому астроном Фархад Юсеф-Заде відкрив загадкові гігантські магнітні нитки у центрі нашої галактики. Рік тому, озброєний більш передовою технологією, він та його колеги відкрили ще сотні таких незвичайних одновимірних структур, що сягають 150 світлових років. Їхнє походження зрозуміти не вдається. При цьому виявляються нові загадкові особливості. Одна з ключових — однакова відстань між цими структурами, що дорівнює одній астрономічній одиниці.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

2030 ? |

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua