News.ua


Третина всіх ув’язнених письменників світу припадає на Китай

Май 04
22:20 2024

Станом на 2023 рік у в’язницях були ув’язнені 339 письменників з 33 країн світу. Про це ідеться у звіті індексу Freedom to Write, започаткованого американським PEN-клубом.

107 з усіх позбавлених волі письменників утримують у Китаї, майже половину з них — за висловлювання в інтернеті. За словами директора з досліджень PEN America Джеймса Тагери, справжня кількість ув’язнених владою Китаю набагато більша, окрім того, частина письменників страждають від цензури чи самоцензури.

Загалом показник у 339 в’язнів найвищий за останні 5 років, відколи PEN America збирає дані про ув’язнених письменників. Це на 62 письменники більше, ніж у 2022 році й на 101 більше, ніж у 2019.

 

Країни, що ув’язнили найбільше авторів:

  • Китай — 107;
  • Іран — 49;
  • Саудівська Аравія — 19;
  • В’єтнам — 19;
  • Ізраїль (включно з територією Палестини) — 17;
  • Білорусь — 16;
  • росія — 16;
  • Туреччина — 14;
  • М’янма — 12;
  • Еритрея — 7.

 

«Авторитарні режими, загарбники та демократії у стані занепаду, особливо під час воєн і конфліктів, усвідомлюють ключову роль письменників у заохоченні до критичного мислення та вільнодумства, розбудові солідарності між різними народами й формуванні бачення кращого світу», — зазначила Лізл Ґернтольц, директорка PEN/Barbey Freedom to Write Center.

Згідно зі звітом, найбільше письменниць ув’язнені в Ірані. Більшість із них засудили за підтримку руху Woman Life Freedom та критику примусового носіння хіджабу. Серед ув’язнених і лавреатка Нобелівської премії миру та премії PEN/Barbey Freedom to Write 2023 Наргес Мохаммаді.

У 2023 році до складеного PEN переліку 10 країн, що найбільше порушують свободу слова, уперше ввійшли Ізраїль і росія.

«Білорусь сумно відома тим, що систематично піддає політичних в’язнів, pjrhtvf письменників, систематично суворішим умовам, ніж ув’язнених загалом, включаючи примусове тримання під вартою без зв’язку з зовнішнім світом і тортури», — повідомляють у звіті PEN.

У 2023 році PEN America зафіксував 51 випадок убивства, 16 викрадень і 90 випадків втеч письменників через загрозу для життя. Ці злочини внесли до переліку PEN America’s Writers in Risk Database.

Источник: chytomo.com

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Почему категорически нельзя носить телефон близко к телу?

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua