News.ua


Євросоюз в ОБСЄ: атака на Одесу підтвердила брехню Росії про «захист» людей в Україні

Июль 25
20:25 2023

Своєю варварською атакою на Одесу Росія лише підтвердила усю брехливість її заяв про нібито прагнення «захистити» культурні права, свободу віросповідання та переконань людей, які живуть в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві місії ЄС при ОБСЄ під час спеціального засідання Постійної ради цієї Організації у вівторок у Відні.

«Цей огидний напад на культурні та релігійні об’єкти в Одесі є ще однією ілюстрацією того, що російські заяви про так звану «щиру» зацікавленість у «захисті» цих об’єктів, а також культурних прав, свободи віросповідання та переконань людей, які живуть в Україні, є просто брехнею. Насправді ж Росія варварськи намагається знищити культурну та релігійну спадщину України, щоб підкорити Україну та стерти її самобутню ідентичність», — йдеться у заяві.

Було вказано на те, що з 24 лютого 2022 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження внаслідок російської агресії вже 270 об’єктів культури в Україні, в тому числі 116 релігійних об’єктів.

Читайте також: Відновлення зруйнованих атакою рф історичних будівель у Львов оцінюють у понад ₴100 мільйонів

«Ми наголошуємо, що Росія зобов’язана дотримуватися Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей під час збройного конфлікту, а навмисне спрямування атак на об’єкт культурної спадщини, що перебуває під захистом, є воєнним злочином. Ми вимагаємо від Росії негайно припинити напади на об’єкти культурної спадщини», — заявили у Євросоюзі.

Також було наголошено на тому, що політичне та військове керівництво РФ, а також усі винні у воєнних злочинах та інших найтяжчих злочинах, скоєних у зв’язку з агресивною війною Росії проти України, «будуть притягнуті до відповідальності і понесуть покарання». «Україна та її народ повинні отримати від Росії справедливість та адекватні репарації», — зазначається у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч з 22 на 23 липня російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу.

Читайте також: Ракетний удар по середмістю Одеси: Росія знищує історичну спадщину

Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок нічної атаки пошкоджені 29 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Унаслідок обстрілу одна людина загинула і 22 особи отримали поранення, серед них четверо дітей.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Фінські вчені вважають, що витік метану з «Північних потоків» не загрожує клімату

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua