News.ua


У Туреччині спустили на воду перший корвет, побудований для ВМС України

Октябрь 02
22:28 2022


У Стамбулі за участю Першої леді України Олени Зеленської та Командувача ВМС ЗС України Олексія Неїжпапи, відбулася урочиста церемонія спуску на воду корвета типу «Ада»,  збудованого у Туреччині для ВМС ЗСУ та названого на честь гетьмана Івана Мазепи.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Я привезла вам вітання з України. Країни, де турецьке слово «байрактар» за місяці російської агресії знає кожен дорослий, кожна дитина і вимовляє його із вдячністю. Це не перебільшення. Ми відчуваємо вас поряд, відчуваємо вашу допомогу. Ми знаємо, що в нас спільні цінності – ми зараз боронимо від загарбника те, що є головним для кожної людини, — свій дім, родину, право на мову і країну. Ми цінуємо дружбу. Вашу дружбу», — сказала у вітальному слові Олена Зеленська.

Перша леді України зауважила, що до кораблів прийнято звертатися як до людей — з повагою і шаною.

«Корвет «Гетьман Іван Мазепа», сьогодні я спускаю тебе на воду. Бажаю тобі удачі й успіхів для моєї країни й мого народу. Бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря і лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!» — сказала Олена Зеленська.

Спуск на воду корвета «Гетьман Іван Мазепа» у Стамбулі/Фото: Офіс Президента

Командувач ВМС ЗС України висловив упевненість, що новий корвет стане предметом гордості і ВМС України, і турецьких суднобудівників.

«Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку…. Пишаюся високою мотивацією українських офіцерів, старшин і матросів, які служитимуть на цьому кораблі. Ви отримаєте сучасний і потужний корвет», — сказав Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Франція готує поставку в Україну нових гармат «Цезар» — ЗМІ

У церемонії взяв участь Командувач ВМС ЗС Туреччини, а також команда корвета на чолі з капітаном.

Неїжпапа подякував Президенту України, парламенту, урядові, Міністерству оборони, Військово-Морським Силам Туреччини за допомогу в нарощуванні бойових спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Як повідомляв Укрінформ, будівництво корвета типу «Ада» для ВМС ЗС України було розпочате у квітні 2021 року. За морськими традиціями у вересні минулого року відбулася урочиста церемонія закладки кіля корабля.

Читайте також: У Туреччині на техновиставці показали дрони з українськими двигунами

Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗС України до 2036 року. У 2023 році в Туреччині закладуть ще один корвет типу «Ада» для ВМС ЗС України.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗС України. Через війну, розпочату росією проти України, відправка корвета вже відтермінована.

Фото: Офіс Президента

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Коломойскому избрали меру пресечения по делу о заказном убийстве

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua