News.ua


Три лідери ЄС у спільній заяві відзначили мужність народу України

Февраль 24
08:01 2024

Президенти Європейської ради, Єврокомісії та Європарламенту Шарль Мішель, Урсула фон дер Ляєн та Роберта Мецола у спільній заяві висловили шану героїзму народу України у захисті проти російських загарбників.

Як повідомляє Укрінформ, повний текст заяви оприлюднений сьогодні на сайті Європейської комісії. 

«Сьогодні трагічна річниця повномасштабної війни Росії проти України, яка стала показовим порушенням міжнародного права та Хартії ООН. Два роки насильства, жорстокості, терору та руйнації. Ми ніколи не забудемо первинний шок від цих атак, жахіття у Бородянці, Бучі та Маріуполі. Попри звірства (окупантів) й страждання, Україна продовжує стояти твердо. Героїчний народ України демонструє стійкість і рішучість у захисті Батьківщини, у битві за власну свободу та за наші спільні європейські цінності», — йдеться у документі.

Як зазначили лідери ключових євроінституцій, Європейський Союз завжди підтримував незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Злочинна анексія Криму й міста Севастополь 10 років тому позначили початок тривалої російської агресії проти України.

«Росія та її керівництво несуть повну відповідальність за цю війну та за її глобальні наслідки, а також за серйозні злочини, що були скоєні. Ми залишаємося рішучими у намірі притягнути їх до відповідальності, включно за злочин агресії. Кожного дня Україна постає перед жорстокими та невибірковими атаками агресора. Більше ніж будь-коли ми залишаємося єдиними та вірними обіцянці підтримувати Україну так довго, як це буде необхідно. Щоб могли перемогти народ України, мир та безпека в Європі та міжнародний порядок, заснований на правилах», — наголосили лідери ЄС.

Читайте також: МЗС Франції оприлюднило відеоролик на підтримку України

Вони додали, що Європейський Союз продовжуватиме потужну та непохитну політичну, військову, фінансову, економічну, дипломатичну та гуманітарну підтримку України, щоб допомогти їй захистити себе, свій народ, свої міста та критичну інфраструктуру, відновити територіальну цілісність, повернути додому тисячі депортованих дітей та покласти край цій війні.

Спільна заява нагадує, що Європейський Союз ухвалив рішення відкрити переговори з Україною про членство в ЄС та буде допомагати країні на цьому шляху. Лідери наголосили, що майбутнє України – у складі Європейського Союзу. ЄС продовжуватиме надавати Україні регулярну та передбачувану фінансову допомогу. Зокрема, 50 мільярдів євро з пакета фінансової допомоги на 2024-2027 роки допоможуть Україні задовольнити свої негайні потреби, відбудувати економіку й суспільство, модернізувати державні інституції, зміцнити демократію та верховенство права.

«Ми продовжуватимемо відповідати на нагальні військові та оборонні потреби України, включаючи постачання терміново необхідних боєприпасів і ракет. Ми здійснили безпрецедентні дії на рівні ЄС, щоб збільшити виробництво європейської оборонної промисловості та наростити спроможності, що дозволять нам збільшити військову підтримку і співробітництво з Україною і водночас зміцнити власну готовність до оборони та європейський суверенітет. Ми будемо працювати над майбутніми безпековими зобов’язаннями, які допоможуть Україні захистити себе, протидіяти дестабілізуючим зусиллям та стримувати акти агресії у майбутньому», — наголосили лідери євроінституцій.

Як зазначається в документі, Росія та її лідери заплатять за свої дії, при цьому ціна таких дій продовжує зростати. Вже зараз ЄС у координації з партнерами застосував безпрецедентні санкції проти Росії й тих, хто підтримують війну, та готові надалі підвищувати тиск на Росію, щоб обмежити її спроможність продовжувати агресію.

«Ми також здійснили перші конкретні кроки до спрямування надзвичайних надходжень від заблокованих фінансових активів Росії для підтримки України. Ми продовжуватимемо цільові дії для подальшої ізоляції Росії на міжнародній арені», — наголошується у заяві.

Лідери Євроради, Єврокомісії та Європарламенту підтвердили підтримку запропонованої Україною Формули миру для досягнення справедливого, широкого та тривалого миру на основі принципів Хартії ООН та міжнародного права, а також всіх зусиль з організації Глобального саміту миру за якомога ширшої міжнародної підтримки.

Читайте також: Друга річниця повномасштабної війни: в Україну приїдуть лідери держав-партнерів

«Сьогодні наші прапори будуть майоріти поряд як символ нашої солідарності, зобов’язань та рішучості», — додали Шарль Мішель, Урсула фон дер Ляєн та Роберта Мецола у спільній заяві.

Як повідомлялося, з першого дня російської агресії НАТО та країни-союзниці надають Україні та її Збройним силам суттєву політичну та практичну допомогу, включаючи військове обладнання, сучасну зброю, боєприпаси, тренування для українських військовослужбовців.

Фото: IMAGO/Belga 

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Науседа відкликав шістьох послів Литви, зокрема в Україні

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua