News.ua


Столтенберг подякував Норвегії за суттєву допомогу Україні

Март 24
21:14 2023


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у штаб-квартирі Альянсу зустрівся у п’ятницю з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гар Стере (Jonas Gahr Støre) та подякував цій країні за активну допомогу Україні у її боротьбі проти російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті НАТО.

«Єнс Столтенберг подякував прем’єр-міністру Гар Стере за провідну роль Норвегії у тому, щоб допомогти Альянсу зрозуміти та відповісти на виклики у високих широтах Півночі,… а також за участь Норвегії у багатонаціональній бойовій групі НАТО в Литві. Він привітав суттєву допомогу, яку Норвегія надає для України, та наголосив на необхідності продовження надання сталої підтримки для України, яка чинить спротив російській агресії», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: росія готова кинути в бій ще тисячі й тисячі людей, щоб воювати далі — Столтенберг

Генсек Альянсу та керівник уряду Норвегії обговорили роль НАТО в захисті критичної підводної інфраструктури, що має життєво важливе значення для всіх союзників.

Минулого тижня обидва керівники, а також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, відвідали морську газовидобувну платформу Troll A біля узбережжя Норвегії. Як зазначив Столтенберг, НАТО буде підвищувати рівень захисту підводної інфраструктури шляхом збільшення своєї військової присутності, заходами з підвищення ситуаційної обізнаності, а також через зміцнення співробітництва з міжнародними партнерами та представниками приватного сектору.

Столтенберг та Стере обговорили входження до НАТО Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Навіть якщо війна закінчиться завтра, безпекове середовище змінилося надовго – Столтенберг

«Я вітаю той факт, що Туреччина й Угорщина готові ратифікувати (рішення) щодо членства Фінляндії в НАТО, і я сподіваюся, що обидві країни зроблять це швидко… Для мене залишається найвищим пріоритетом забезпечити, щоб входження Швеції було також ратифіковано так швидко, як це можливо», — сказав з цього приводу керівник Альянсу.

Він наголосив, що входження Фінляндії та Швеції зробить Альянс сильнішим та продемонструє чинність політики відкритих дверей НАТО.

Як повідомлялося, Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони України і Норвезьке оборонне матеріально-технічне агентство (NDMA) підписали угоду про наміри, що передбачає підтримку створення організації закупівель оборонних матеріалів.

Читайте також: Засідання Комісії Україна-НАТО може відбутися на початку квітня — Столтенберг

Норвегія приєдналася до 19 країн-членів ЄС у проєкті спільного оборонного замовлення європейській оборонній промисловості на виробництво снарядів калібру 155 мм, для їх постачання в Україну та для поповнення національних арсеналів.

Протягом наступних п’яти років, у відповідь на агресію росії проти України, Норвегія виділить Україні підтримку на суму у 7,5 мільярда євро, що включає військову, економічну та гуманітарну допомогу.

Фото: NATO

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Как узнать, у вас – геморрой… или что-то серьезное?

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua