News.ua


Символ стійкості українців — «шафу з півником» передали музею Революції Гідності

Апрель 16
23:02 2022


Кухонну шафу з Бородянки Київської області, яка вціліла під час вибуху скинутої загарбниками авіабомби, передали Національному музею Революції Гідності.

Як передає Укрінформ, про це Національний музей Революції Гідності повідомляє у Фейсбуці.

“Символ стійкості українців – кухонна шафа з керамічним півником з деокупованої Бородянки – відтепер надбання музейного фонду України. Проведено культурну «спецоперацію» з музеєфікації легендарної кухонної шафи та збереження всього її вмісту. Відсьогодні вона перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Разом із шафою передано декоративного керамічного півника, який вистояв під час вибуху рашистської авіабомби”, — ідеться в повідомленні.

«Шафу з півником» передали музею Революції Гідності / Фото: facebook.com/maidanmuseum.org

Зазначається, що одним із символів стійкості українців стала кухонна шафка на стіні вщент зруйнованої бомбою багатоповерхівки у Бородянці на Київщині. Вціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть, керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках майстрами художньої кераміки із Василькова Валерієм та Надією Протор’євими.

Звичайний елемент кухонного інтер’єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської. Світлина з кухонною шафою з Бородянки облетіла весь світ.

“Фото півника із шафкою, уцілілою з усім начинням, на рештках багатоповерхівки стало ілюстрацією чи не найпоширенішої сьогодні переклички серед українців: “Ти як? – Тримаюсь…”, — ідеться в повідомленні.

Будівля, на якій тримається шафка, перебуває в аварійному стані, стіна може обвалитися. Тому, 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку було демонтовано.

У музеї зазначили, що важливо було зберегти кожну деталь аж до шурупів, на які шафка кріпиться до стіни.

Місцевість, руїни будівель і сама стіна із шафкою були задокументовані DroneUA за допомогою дрона для створення 3-D моделі, що у майбутньому дозволить відтворити її розташування і середовище.

Як повідомляв Укрінформ, на початку квітня Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовані масові вбивства загарбниками цивільних.

За даними глави міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, місто Бородянка є одним із найбільш зруйнованих населених пунктів Київської області.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

СБУ затримала у Вінниці рецидивіста, який працював на «вагнерівців»

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua