News.ua


ООН оцінила наслідки російського вторгнення для українців — як впали доходи

Июнь 19
19:39 2023


Від лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасшабне вторгнення в Україну, у 65% українських домогосподарств знизилися доходи.

Про це свідчать дані Організації Об’єднаних Націй в Україні, яка оприлюднила оцінку впливу війни на людей, передає Укрінформ із посиланням на Представництво ООН в Україні.

«65% домогосподарств повідомили про зниження доходів з лютого 2022 року; частка сімей, для яких основним джерелом доходу є оплачувана робота, зменшилася з 67 до 53%», — ідеться у пресрелізі.

Найнижчий рівень доходів, за даними ООН, мають ВПО, особи з інвалідністю та люди похилого віку.

Читайте також: Третина українців сподіваються на покращення добробуту сім’ї та країни

При цьому 45% населення України належить щонайменше до однієї вразливої групи.

В ООН прогнозують, що у 2023 році рівень безробіття становитиме 18,3%.

Водночас 44% домогосподарств, за даними Організації, не можуть дозволити собі найнеобхідніше, частка домогосподарств з недостатнім споживанням продуктів харчування зросла до третини. 43% домогосподарств повідомили, що обмежують порції, беруть продукти в борг та/або cпоживають дешевші продукти.

За оцінкою ООН, хоч рівень життя та доступ до базових послуг стабілізувався після перших місяців повномасштабної війни, взимку 2022/2023 рр. умови життя українців погіршилися через проблеми у наданні комунальних послуг по всій країні. Галузі охорони здоров’я та освіти зазнали аналогічного впливу. Підраховано, що 22% домогосподарств витрачають понад чверть свого щомісячного доходу на охорону здоров’я, а 11% молоді зазначили, що не мають доступу до якісної освіти.

Оцінка організації вказує, що 3,6 мільйона людей наражаються на ризик гендерно-зумовленого насильства; 55% жінок не почуваються безпечно у повсякденному житті; 23% жінок повідомили, що витрачають 50 і більше годин на тиждень на виконання домашніх обов’язків.

Читайте також: Реальні зарплати у приватному секторі практично припинили падіння — огляд НБУ

Крім того, ООН відзначило, що ВПО та ромські громади стикаються з дискримінацією під час пошуку роботи або житла.

«Дані, що їх включає ця Оцінка, підкреслюють серйозні наслідки російського вторгнення, особливо для найбільш уразливих верств населення України. Рекомендації, наведені в документі, також допоможуть спрямувати всю систему ООН у її співпраці з урядом, громадами та громадянським суспільством в Україні для надання їм необхідної допомоги на шляху до відновлення», — зауважила координатор системи ООН в Україні Деніз Браун.

У документі надано основні рекомендації для уряду України, міжнародних неурядових організацій, донорів та міжнародних фінансових установ. Також наголошується на необхідності розробки політики, спрямованої на відновлення сільськогосподарського виробництва, інвестування в освіту та професійну підготовку, надання пріоритетності заходам із забезпечення засобів до існування, що відображають економічні та демографічні зміни в Україні, а також розбудову інклюзивного суспільства під час та після війни.

До спільної ініціативи за технічної координації ПРООН, яка була реалізована на прохання Офісу Президента і уряду України, долучилися дванадцять агентств ООН.

Читайте також: Нацбанк прогнозує поступове скорочення рівня безробіття

Як повідомлялося, у січні міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звітувала, що розпочата росією війна в Україні мала катастрофічні наслідки для цивільного населення.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Гороскоп на май 2024 года для всех знаков зодиака

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua