News.ua


ООН має поставити на місце Росію, яка тероризує не тільки Україну — Данілов

Июль 19
21:36 2023

ООН має жорстко зреагувати на агресивні дії Росії, яка вдалася до порушення зернової угоди, інакше світ може стикнутися з проблемою штучного голоду.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» сказав секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас із росіянами немає з початку війни жодних угод, ми з ними нічого не підписували і підписувати не збираємось. У нас була угода з Туреччиною й ООН стосовно забезпечення гуманітарних конвоїв, які ідуть з продовольством з України. Договір, який у нас є, так звана зернова угода, він чинний, пролонгований на 4 місяці. І якщо ООН не є порожньою інституцією, то вона повинна сказати своє слово і поставити на місце цю країну (РФ — ред.), яка тероризує не тільки Україну», — заявив Данілов.

За його словами, якщо росіяни не даватимуть змоги забезпечити продуктами харчування бідні країни, то проблема штучного голоду, який РФ намагається «роздмухувати» у світі, — лише питання часу.

«Ми наполягаємо, щоб ООН максимально активно долучилася до цього питання. І потрібно створити гуманітарні конвої, які допоможуть уникнути ситуації, коли світ може постати ще перед однією проблемою — штучним голодом», — сказав секретар РНБО.

Читайте також: Гутерреш надіслав Путіну листа із закликом зберегти «зернову угоду»

Він наголосив, що зернова угода має працювати в будь-якому випадку, адже йдеться не про гроші, а про життя людей: «Якщо зернова угода припиниться, якщо ми не зможемо відправляти хліб з нашої території, то у багатьох країнах світу це загрожує голодом. Це те, чого добивається РФ. Тому дуже важливо, аби українська інфраструктура на Чорному морі працювала, була недоторканною. І ми робимо усе від нас залежне, щоб так і сталося», — підкреслив Данілов.

Секретар РНБО також розповів деякі деталі засідання Ставки Верховного головнокомандувача, яке відбулося у вівторок.

«Ставка відбулася вчора, розширена, велика, там проговорювалося велике коло питань. Перш за все, що стосується ситуації на фронті. Було питання відносно проблем… по атаках російськими ракетами і дронами, які не мають російського походження, а виробляються в іншій країні, та інші питання», — розповів Данілов.

Читайте також: Морський експорт зерна та безпека портів: Зеленський провів засідання Ставки

Він додав, що сьогодні вранці Президент збирав представників сектора безпеки для обговорення наслідків нічних ракетних атак, зокрема на Одесу.

«На превеликий жаль, ми не можемо ще всі без винятку ракети збивати. Не вистачає на сьогодні засобів ураження для протиповітряної оборони. Тому зараз і Президент, і всі, хто дотичний до цього, займаються питанням якомога швидше отримати від партнерів саме засоби ураження для протиповітряної оборони, щоб не було таких наслідків», — підсумував секретар РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, Росія заявила про припинення продовження дії зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувалася.

Читайте також: Без експорту зерна дефіцит на ринку буде відчутним не лише для найбідніших країн — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що зернова ініціатива може діяти й без участі РФ, яка своїми діями зриває власні домовленості з Туреччиною та ООН, оскільки Україна з росіянами жодних угод не має.

19 липня Росія скоїла повітряну атаку на зернові термінали в українських портах. Пошкоджень зазнала інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. У порту «Чорноморськ» знищено 60 тис. т зерна.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Дитяча залізниця у Дніпрі відкрила новий сезон

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua