News.ua


Матвійчук: Спецтрибунал щодо рф необхідно створити зараз — ми не маємо чекати до закінчення війни

Январь 01
12:13 2023


Міжнародний трибунал щодо рф необхідно створити зараз, а не чекати до закінчення війни, до перемоги України. Право не має залежати від міцності авторитарних режимів.

Про це заявила Олександра Матвійчук — голова організації «Центр громадянських свобод», яка у 2022 році отримала Нобелівську премію миру, в інтерв’ю Укрінформу.

“Ми не маємо чекати до закінчення війни, а я скажу — нашої перемоги, не маємо чекати. Маємо робити всі необхідні дії зараз, тому що світ досі дивиться через призму Нюрнберзького трибуналу. Я нагадаю, що це суд, який був створений переможцями над нацистським режимом, що програв. Але право не має залежати від міцності авторитарних режимів”, — наголосила Матвійчук.

Читайте також: Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру

За її словами, створення спецтрибуналу — “це важлива ідея, тому що у нас є 4 міжнародні злочини: злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності і геноцид. Якщо ми говоримо про злочин агресії, то немає жодної міжнародної інстанції, яка зараз має юрисдикцію над цим злочином. По суті, у нас є очевидна прогалина відповідальності. Її треба заповнити і треба створити додатковий механізм. І є модель спеціального трибуналу по агресії, яку просуває Україна”.

Правозахисниця повідомила, що входить у сформовану Президентом України Володимиром Зеленським робочу групу зі створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. “Наша організація активно долучається до роботи з промоції спеціального трибуналу. Ми й раніше постійно говорили про необхідність створення нових міжнародних механізмів. І зараз, коли вже це оформлено як група, то представники нашої організації беруть участь у поїздках з офіційною делегацією, яка презентує цю модель в різних країнах, і переконує політиків, що потрібна така підтримка і треба прийняти таке історичне рішення”, — зазначила Матвійчук.

Читайте також: Нобелівська лауреатка Матвійчук: рф слід виключити з Радбезу ООН, для цього є юридичні можливості

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Власники Apple Vision Pro масово повертають свої гарнітури

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua