News.ua


$500 мільйонів від союзників на рік допоможуть досягти взаємосумісності України з НАТО — посол

Сентябрь 27
12:48 2023

Багаторічна підтримка від НАТО у 500 мільйонів доларів на рік дозволяє Україні планувати середньострокові та довгострокові проєкти з опанування ЗСУ західного озброєння та стандартів для досягнення взаємосумісності з силами Альянсу.

Про це у Брюсселі під час зустрічі з групою українських журналістів заявила керівниця Представництва України при НАТО посол Наталія Галібаренко. Саме так вона відповіла на запитання кореспондента Укрінформу, на які цілі українська сторона буде спрямовувати таку допомогу, яку союзники погодили під час Вільнюського саміту Альянсу.

«Альянс не надає Україні військову допомогу, це роблять країни-члени. Але навіть допомога не військового характеру має отримати відповідне фінансування й інструмент, через який вона буде реалізовуватися. Саме так виник комплексний пакет допомоги, на базі якого будується багаторічний план підтримки України… Разом з Альянсом ми дійшли до висновку, що ця допомога не має припинятися й після завершення війни. Якщо ми говоримо, що Україна має досягти взаємосумісності, переходу на зброю натівського стандарту, все одно допомога буде потрібна», — зауважила українська дипломат.

Вона нагадала, що від початку російського вторгнення Україна спрямовувала «нелетальну» допомогу від НАТО на задоволення першочергових потреб: для закупівлі аптечок, пального, зимового одягу, інших предметів першої необхідності. Відтепер, якщо Україна матиме можливість гарантовано отримувати від НАТО суму у 500 мільйонів доларів, це дозволить реалізовувати середньострокові та довгострокові проєкти.

Читайте також: Голова місії при НАТО: Очікуємо принаймні зобовʼязання розглянути часові рамки членства України

Відповідно, за словами Наталії Галібаренко, українська сторона вже запропонувала деякі з них, наприклад, в сфері гуманітарного розмінування, та навіть у напрямку протиповітряної та протиракетної оборони. За однією з пропозицій, Альянс може долучитися до відбудови певних об’єктів інфраструктури військового призначення – госпіталю або однієї з тренувальних баз. Окремий напрямок – реабілітація поранених українських військових і в перспективі, — програма підтримки та реабілітації ветеранів війни.

«Тобто, планів у нас багато, На реалізацію, скажемо відверто, може не вистачити цих 500-та мільйонів доларів. В чому хороша новина – ми можемо разом збирати й більше цієї суми. Комплексна програма допомоги побудована на добровільних внесках країн-членів. І якщо вдасться спільними зусиллям і представленими проєктами залучити більше фінансування, то ця сума може бути більшою за 500 мільйонів. Але вона може бути й меншою — це ж рух у дві сторони», — додала українська посол.

Як вже повідомлялося, за підсумками Вільнюського саміту НАТО у липні поточного року глави держав та урядів погодили надання Україні багаторічного пакета допомоги, головним призначенням якого, окрім негайних потреб, що пов’язані із війною, є продовження реформ у секторі безпеки й оборони, а також досягнення взаємосумісності із силами НАТО.

Фото: Дом

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Hyundai та KIA підписали угоду про технологію підключених авто з китайським Baidu

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua