News.ua


Юрист розповів про ще один «лівий» штраф поліції

Август 11
21:17 2020

Якщо інспектор «виписав» штраф у службовому автомобілі без проведення розгляду справи, такий штраф є незаконним.

Про це пише Дорожній Адвокат.

Всім відома стандартна ситуація, коли інспектор зупиняє водія за порушення ПДР, переписує дані з посвідчення водія (або забирає документи з собою), відлучається до свого службового автомобіля і там зачиняється. Через декілька хвилин інспектор повертається та вручає водієві складену за невідомих обставин постанову про накладення штрафу.

У одній із таких стандартних ситуацій, водій не погодився із тим що інспектор обмежився формальним заповненням постанови у своєму службовому автомобілі. У зв’язку з цими порушеннями водій звернувся до суду.

Суди першої та апеляційної інстанції дослідили, що водій дійсно порушив ПДР. Однак погодились із аргументами водія щодо неприпустимості формального складення постанови у службовому автомобілі без проведення розгляду справи.

Зокрема П’ятий апеляційний адміністративний суд у рішенні від 05.08.2020 нагадав департаменту патрульної поліції як повинна проводитись процедура розгляду справи. Зазначив, що «згідно з ч. 1 ст. 279 КУпАП розгляд справи розпочинається з представлення посадової особи, яка розглядає дану справу.

Частиною 2 вказаної статті встановлено, що посадова особа, що розглядає справу, оголошує, яка справа підлягає розгляду, хто притягається до адміністративної відповідальності, роз`яснює особам, які беруть участь у розгляді справи, їх права і обов`язки. Після цього оголошується протокол про адміністративне правопорушення. На засіданні заслуховуються особи, які беруть участь у розгляді справи, досліджуються докази і вирішуються клопотання».

Розглядаючи матеріали справи суд зробив висновок, що «патрульна поліцейська фактично не здійснювала розгляд справи про адміністративне правопорушення у вищевказаному порядку та лише склала оскаржувану постанову, перебуваючи у службовому автомобілі» (Дослівно).

Таким чином, навіть якщо Ви порушили ПДР, це не звільняє інспектора від обов’язку дотриматись процедури розгляду справи, як це передбачено статтею 279 КУпАП.

Якщо ж інспектор обмежився формальним складенням постанови без проведення розгляду справи, такий штраф є незаконним та підлягає скасуванню! Навіть якщо водій дійсно порушив Правила дорожнього руху.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

НАТО відпрацьовує в Північній Атлантиці протичовнову боротьбу в рамках маневрів Dynamic Mongoose-2024

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua