News.ua


стан законодавчого регулювання й аналіз можливості його модернізації

Май 05
10:25 2024

Чи достатньо уваги приділяє держава питанню національно-патріотичного виховання молодого покоління?

В сучасних умовах, коли Україна бореться за свою незалежність та територіальну цілісність, питання національно-патріотичного виховання молодого покоління набуває особливої актуальності. Освітній процес відіграє ключову роль у формуванні свідомої та відповідальної особистості, здатної захищати інтереси своєї Батьківщини. Та чи достатньо уваги цьому питанню приділяє держава? Далі – в дослідженні “Вокс Україна”.

У цій статті ми розглядаємо стан законодавчого регулювання національно-патріотичного виховання в Україні. Аналізуємо чинні нормативно-правові акти, що визначають основні напрямки та методи цієї роботи, а також оцінюємо їхню ефективність. Окрім того, ми розглядаємо можливості оновлення законодавства для дієвішого впровадження національно-патріотичного виховання в освітній процес. Ми також пропонуємо рекомендації з удосконалення нормативної бази для посилення патріотичного спрямування освіти та виховання молоді.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТА ОСТАННІ ЗМІНИ ДО ЗАКОНОДАВСТВА, ЩО ВПРОВАДЖУЄ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС

Чому необхідно цілеспрямовано формувати громадянську ідентичність? За даними КМІС, до повномасштабного вторгнення лише 65% українців уважали себе перш за все громадянами України (а не мешканцями свого населеного пункту, представниками свого етносу, громадянами Європи тощо). У 2013 році таких було 51%. У липні 2022 року ця частка виросла до 85%. Однак, щоб це не стало лише тимчасовим «єднанням навколо прапора», потрібно провадити відповідну політику, і перш за все працювати з молоддю, щоб зберегти у українців відчуття спільноти й «власності» щодо своєї держави в майбутньому. 

У грудні 2022 року був ухвалений Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності». Цей закон передбачає, що Кабмін розробляє стратегію, політику та державну цільову програму з утвердження української національної та громадянської ідентичності (нині вже розроблені Концепція такої програми та її проєкт), а Міністерство освіти і науки включає утвердження національної та громадянської ідентичності до освітніх стандартів та програм, а також опікується національно-патріотичним вихованням у школах. Як зазначає Комітет Верховної Ради з питань молоді та спорту, національно-патріотичне виховання – це частина утвердження української громадянської ідентичності (ще дві частини – це військово-патріотичне виховання та громадянська освіта). 

У червні 2023 року МОН затвердило Концепцію національно-патріотичного виховання в системі освіти на період до 2025 року. Уже після цього народний депутат Олександр Юрченко зареєстрував у ВРУ законопроєкт №9654 від 28.08.2023, який фактично дублював норми чинного закону, пропонуючи додати до функцій освіти не лише розвиток компетенцій та прищеплення цінностей, але й національно-патріотичне виховання. Також законопроєкт пропонував, щоб Кабмін розробив державну програму національно-патріотичного виховання, а МОН організувало виконання цієї програми, що знов-таки вже передбачено чинним законодавством. Тому законопроєкт відхилили.

ЯК МОЖНА ВДОСКОНАЛИТИ ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В ОСВІТІ?

Вагомою зміною стало б доповнення закону «Про освіту» та закону «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності» більш детальним розмежуванням компетенції МОН та Мінмолодьспорту щодо реалізації та впровадження державної політики у сфері національно-патріотичного виховання. 

Так, наразі, відповідно до закону про утвердження української національної та громадянської ідентичності, Мінмолодьспорту (центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності) «бере участь у розробленні та впровадженні методології здійснення національно-патріотичного, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти, що базується на результатах наукових досліджень, міжнародних стандартах та рекомендаціях експертів», тоді як Міністерство освіти та науки, відповідно до цього ж закону, бере «участь у розробленні та впровадженні методології національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та формування громадянських компетентностей». Ці повноваження, на нашу думку, ідентичні. Тому варто вирішити, хто саме виконуватиме цю функцію – МОН чи Мінмолодьспорту – та внести відповідні зміни до цього закону (прибрати дублювання).

Так само схожими є повноваження щодо «створення онлайн-інструментів утвердження української національної та громадянської ідентичності»:  Мінмолодьспорту «забезпечує» цей процес, а МОН – «бере участь» у ньому. На нашу думку, онлайн-інструменти утвердження української національної та громадянської ідентичності більше належать до просвітницько-освітньої діяльності, а тому цю функцію варто залишити повністю у МОН.

У наступних законопроєктах у цій сфері рекомендуємо звернути увагу  на встановленні строків виконання Кабміном завдання із внесення змін у нормативно-правові акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади для приведення їх у відповідність до закону. Це забезпечить кращу реалізацію принципу правової визначеності та не дозволить уряду відкладати це питання.

ВИСНОВОК

Оскільки діти проводять у школі значну частину свого життя до 18 років, школа є головним інструментом формування світогляду та прищеплення цінностей, зокрема й патріотичних. У разі роботи над наступними законодавчими ініціативами з цієї теми рекомендуємо сфокусуватися на чіткішому розподілі повноважень між державними органами, визначенні термінів виконання передбачених законом завдань, а також на більш детальному аналізі чинних нормативно-правових актів, аби пропоновані зміни були змістовними та несуперечливими.

Автори:

Катерина Кваша, стажерка проєкту «Індекс реформ»

Валерій Желнін, стажер проєкту «Індекс реформ»

«Вокс Україна»

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

На озброєння ЗСУ надійдуть системи AMBER-1800

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua