News.ua


як собаки під час війни рятують живих і виявляють мертвих

Май 13
17:22 2023

Під час повномасштабної війни службові собаки відіграють важливу роль у допомозі з охороною військових баз, пошуком мін і людей під завалами, інспектуванні вулиць. Службові собаки знаходять на місцях трагедії докази воєнних злочинів російських окупантів.

Інспекторка-кінологиня Катерина знайомить зі своєю командою. Бельгійські вівчарки —  малінуа. Усі вони — копи із Київщини.  Чотирирічний Бентлі, до прикладу, спеціалізується на пошуку вибухових речовин, набоїв та зброї.

«Свого часу, коли звільнили Ірпінь від окупації, дуже багато було розкидано снарядів, були розкидані шашки тротилові, і люди їх збирали, зберігали. Дехто намагався вивезти. Але коли Бентлі  на блокпосту — небезпечний вантаж приховати неможливо», — каже жінка.

Ванда виходить на слід і лягає поруч. Якщо потрібно — річ ще й принесе.

«Це для собаки не проблема. Адже нещодавно, пройшовши 6 кілометрів по сліду,  вона знайшла чотирирічну дівчинку, яка  загубилася у лісі. А коли росіяни у березні поцілили по Ржищеву — привела до загиблої дитини. Це не є нашою спеціалізацією, тим не менш попросили нас пошукати хлопчика. Ванда понюхала речі і чітко вказала його місцеперебування під завалами. На жаль, хлопець вже виявивс неживим», — продовжила вона.

 Бентлі та Ванда ще й активно надають емоційну підтримку — тобто допомагають в реабілітації  —  пораненим бійцям. І навіть мають відповідні рекомендації від військових лікарів.

«Це позитивні емоції, які вприлають і на психіку, і на емоційний стан людини і дозволяють відволікатися», — додала вона.

Такі терапії відбуваються часто. Тож песики — іноді  виснажуються.  Але щойно з песиків знімають окуляри і чобітки — у них ніби відкривається друге дихання. Вони бігають, стрибають через бар’єри.

Як  видається вільна хвилинка — Катерина тренується і сама.

«Я є чемпіонкою світу за версією однієї федерації двічі і один раз я є чемпіонкою світу за версією іншої федерації», — уточнила вона.

У поліції ж Катерина вже кілька років. Тут в напарники і отримала Ванду та Бентлі.  Разом працюють, тренуються, граються. І навіть роблять спільні руханки.

Живуть песики з Катею, ще трьома її собаками і котом. І інших напарників, каже, їй не потрібно. Бо ж своїй хвостатій команді довіряє на всі сто.

Источник: tsn.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Какие знаки зодиака идеально подходят друг другу

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua