News.ua


Що таке лазер і як він насправді працює: пояснення вчених

Сентябрь 06
19:52 2023

Лазери є важливими пристроями, які знайшли застосування в різних сферах науки та технології. Перші лазери були створені в 1960-х роках для підсилення мікрохвиль, а сучасна лазерна технологія дозволяє підсилювати світлові промені практично в будь-якій частині електромагнітного спектру, за винятком гамма-хвиль.

Термін «лазер» розшифровується як «посилення світла за допомогою стимульованого випромінювання» (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). Суть роботи лазера полягає в концентрації світлових променів та впорядкуванні їхніх хвиль. Однак сучасні лазери не просто підсилюють світло, вони коливають хвилі всередині променя для створення акуратного порядку, пише Sciense Alert.

Серцем лазера є матеріали, які надають частинам електромагнітного спектру енергії під час проходження. Цей процес, відомий як «підсилення», дозволяє підсилити потужність світла. Процес «стимульованого випромінювання» використовується для генерації світла у лазерах. Атоми в матеріалі отримують енергію, яка змушує їхні електрони переходити в збуджений стан. Потім, коли світло проходить через цей збуджений матеріал, електрони поглинають та випускають свої фотони.

У деяких лазерах в якості середовища використовується група електронів, що рухаються з великою швидкістю. Підсилювач лазера, який включає оптичну порожнину, відбиває світло і технічно підсилює кількість світла, що проходить через нього.

Проте ключовою характеристикою лазера є його когерентність. Світло, яке проходить крізь підсилювальне середовище, має однаковий колір, довжину хвилі, напрямок та поляризацію. Таке світло є колінеарним і колінеарність важлива для багатьох застосувань лазерів.

Один із найпотужніших лазерів на Землі знаходиться на заводі European Extreme Light Infrastructure в Румунії. Ця лазерна система використовує сапфірове середовище, леговане титаном, та може генерувати лазерні імпульси потужністю до 10 петаватт (10^15 ватт) на секунду. Це дуже велика кількість енергії, яка може бути використана для вивчення різних явищ та проведення досліджень в різних галузях науки.

Незважаючи на цей рекорд, нові технології можуть дозволити створення лазерів ще більшої потужності у найближчі роки. Китайська «Станція екстремального світла» вже працює над лазерами потужністю до 100 петаватт, що може відкрити нові можливості для досліджень у фізиці та інших галузях науки.

Источник: news.uaportal.com

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Шоу Шанс перезапустят — СМИ

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua