News.ua


Шахраї створюють фейкові збори від імені українських військових: як розпізнати аферистів

Июль 11
06:47 2023

Шахраї виманюють в українців гроші через фейкові оголошення про збір коштів від імені українських захисників. Для надання цим оголошенням правдоподібності вони додають у них фото поранених реальних бійців та просять скинути гроші на лікування.

Схему викрили фактчекери проєкту «По той бік новин». Вони зазначають: бажаючи натиснути на емоції українців, шахраї від імені пораненого солдата розповідають, що від нього всі відвернулися, він залишився зовсім один і допомоги йому чекати ні від кого.

«Це приклад циклічного фейку, який щоразу упаковується під нову легенду. Суть та сама: публікують серцебитне оголошення типу «Мене звуть…. Я тяжко поранений, від мене всі пішли, допоможіть, перешліть якісь кошти…». Тільки крадені фото тасують. А щоб важче було перевірити — видають їх за вигаданих персонажів», – пояснюють фактчекери.

Прикметною особливістю таких оголошень, наголошується, є періодичне практично повне переписування оголошень. У Facebook про це можна зрозуміти, переглянувши історію змін посту.

«Авторка [одного з] шахрайського повідомлення «Наталія Шумакова» згодом відредагувала його до невпізнаваності й опублікувала натомість геть інше оголошення, проте так само фейкове. Якщо в першій редакції вона відверто виманює кошти на шахрайську картку, то в другій намагається затягнути читачів, яких підкупила жалюгідна історія, на телеграм-канал. Схема проста: більше читачів – більше реклами, а значить, і більше грошей», – пояснюють фактчекери.

Виявити шахрайське оголошення можна і за іншими ознаками. Зокрема, зазначають аналітики:

  • спробами авторів оголошення зіграти на почуттях співчуття та провини;
  • часто використовуваними великими літерами та емодзі;

  • відсутністю посилань на офіційних представників волонтерських спільнот;
  • публікацією на сторінці нібито солдата інших прохань про допомогу «часто з однаковим текстом».

У зв’язку з цим, резюмують фактчекери, варто щоразу ретельно перевіряти, кому ви збираєтеся надавати допомогу. І, відповідно, не брати участь у сумнівних зборах.

«Допомагайте лише в тому випадку, якщо на 100% упевнені, що допомога надійде тому, кому потрібно», – закликають вони.

Источник: finance.obozrevatel.com

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У США закликають владу Грузії спільно привести закон про «іноагентів» до стандартів ЄС

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua