News.ua


Представили застосунок для визначення авторства анонімних україномовних текстів у інтернеті

Март 30
06:16 2024

Український науковий центр лінгвістичних студій представив проєкт із визначення авторства анонімних українськомовних текстів в інтернеті.

Презентація проєкту відбулася в Укрінформі.

«В результаті нашої роботи ми отримали застосунок TextAttributor 1.0, який здатний виконувати низку завдань: автоматичний лінгвістичний аналіз тексту, атрибуцію україномовного тексту, стилеметрію авторських текстів, визначення токсичності україномовного тексту, визначення мови ворожнечі в соціальних мережах, автоматичну генерацію експертного висновку атрибуції тексту», — розповіла на презентації кандидат філологічних наук Оксана Зубань.

Вона зазначила, що метою проєкту було створення системи параметризації медійного україномовного тексту, яка послужить інструментом лінгвістичного аналізу в завданнях з телеметрії, визначення авторства і визначення токсичності тексту.

Як додала Зубань, застосунок аналізує будь-який текст за 18 параметрами, серед яких базовими є такі, як кількість слів, кількість речень, обсяг словника. Інші 15 параметрів обчислюються за певними формулами. Одним із таких параметрів є індекс токсичності тексту, який вираховується за формулою і враховує вербальні ознаки, які систематизовані в окремі бази даних.

У базі даних застосунку є лексикографічний словник обсягом 5 тис. слів, до якого увійшли слова з негативною тональністю, словник мови ворожнечі обсягом 3 тис. слів, до якого увійшли негативні назви людей, обсценна та лайлива лексика, словник токсичних сполук обсягом 1,5 тис. синтагм, які виражають негативний сенс лише в певному словосполученні.

Під час презентації проєкту науковці продемонстрували роботу вебзастосунку TextAttributor 1.0 для встановлення імовірного авторства анонімних текстів і виявлення рівня токсичності контенту.

Проєкт реалізовано Українським лінгвістичним центром спільно з Інститутом філології КНУ імені Тараса Шевченка за підтримки посольства Великої Британії та Північної Ірландії.

Источник: ukrinform.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Костін розповів, скільки воєнних злочинів РФ реєструється щодня

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua