News.ua


Металошукач-аматор зробив «золоту знахідку століття» у Норвегії

Сентябрь 14
14:55 2023

На початку цього року Ерленд Боре придбав свій перший металошукач, коли його лікар заохочував його до активнішої діяльності. Чоловік потрапив на роботу на норвезький острів Реннесой й швидко натрапив на артефакти, які уже назвали золотою знахідкою століття у Норвегії.

Деталі

Спочатку Боре подумав, що знайшов кілька старих шоколадних монет, але насправді це було золото. Він знайшов дев’ять золотих підвісок з гравіюванням, десять золотих перлин і три золоті каблучки — усі вони датуються шостим століттям нашої ери. Директор Музею археології Університету Ставангера Оле Мадсен заявив, що знайти стільки золота за раз надзвичайно незвично й назвав це золотою знахідкою століття у Норвегії.

51-річний Боре зробив це відкриття влітку. Одного разу, після малоуспішних пошуків, він вирішив змінити свою стратегію та спитав себе, де би він був, якби жив у давнину? Боре перебрався на вище місце. Там його металошукач почав пищати й вже дуже скоро чоловік сидів із золотим скарбом у руках. Незабаром після цього він надіслав фотографію знахідки найближчим експертам.

Археолог Хокон Раєрсен заявляє, що підвіски та намистини, ймовірно, колись складали виключно чудове намисто. Ймовірно, ювелірні вироби виготовили вправні ювеліри та носили найвпливовіші люди тогочасного суспільства.

Датовані 500 роком нашої ери, артефакти походять з особливо складного періоду в історії. Раєрсен зазначає:

Цей період, ймовірно, ознаменувався кризою з неврожаями, погіршенням клімату та епідемією чуми. Численні покинуті ферми в Рогаланді того часу свідчать про те, що криза особливо сильно вдарила по цьому регіону.

Виходячи з місця розташування та історичного контексту, Райерсен вважає, що артефакти швидше за все були або схованими цінностями, або жертвами богам у той драматичний час.

Підвіски також заслуговують на увагу зображенням коней. Подібні кулони цього періоду часто містять зображення скандинавського бога Одіна, який зцілює хворих коней, і їх носили, щоб забезпечити захист і міцне здоров’я. Хоча Одін не з’являється на нещодавно виявлених підвісках, археологи вважають, що вони мали подібне значення. 

Згідно з норвезьким законодавством, об’єкти старше 1537 року і монети старше 1650 року стають державною власністю. Реставратори Археологічного музею зараз очищають артефакти, які сподіваються виставити на загальний огляд. Боре, однак, отримає гонорар за свою знахідку.

Источник: meta.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Іспанія виділить Україні рекордний пакет військової допомоги на понад €1,1 мільярда — ЗМІ

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua