News.ua


Зеленський і Марін підписали спільну заяву

Март 10
17:43 2023

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін підтвердили невід’ємне право України на самооборону та вибір власних заходів безпеки та повторили вимогу до рф негайно вивести війська з української території.

Про це йдеться у підписаній посадовцями спільний заяві, передає Укрінформ.

«Лідери підтвердили свою підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати власний шлях і механізми безпеки. Вони повторили вимогу до російської федерації негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Обидва лідери залишаються повністю відданими політиці невизнання незаконної анексії територій України росією», — йдеться у документі.

Президент і прем’єрка також підтвердили налаштованість посилювати спільні зусилля для забезпечення подальшого просування на шляху впровадження стандартів ЄС та інтеграції України до ЄС та євроатлантичної спільноти.

Читайте також: Зеленський і Марін обговорили трибунал для рф, допомогу і відбудову України

Фінляндія підтвердила свою відданість сприянню безперервній, сильній та ефективній політичній і матеріальній підтримці України з боку ЄС, забезпечуючи здатність Української держави ефективно боронити свою суверенну територію та захищати своїх громадян.

Фінляндія привітала українську Формулу миру і висловила готовність її підтримати.

Зеленський і Марін наголосили, що воєнні злочини та інші найтяжчі злочини росії проти України є грубим порушенням міжнародного права і погодилися продовжувати співпрацю для забезпечення повної відповідальності, в тому числі шляхом створення ефективного судового механізму для злочину агресії, переслідування якого становить інтерес для міжнародної спільноти в цілому.

Крім того, вони погодилися працювати над використанням заморожених активів росії для підтримки відновлення України та з метою відшкодування відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

Читайте також: Фінляндія готує 14-й пакет військової допомоги Україні — премʼєрка

Україна і Фінляндія засудили безвідповідальну ядерну риторику росії та нагадали, що застосування або загроза застосування ядерної зброї є неприпустимими.

Президент і прем’єр-міністр наголосили на важливості розширення Чорноморської зернової ініціативи та її поширення на інші українські морські порти.

Фінляндія підкреслила свою готовність брати участь у відновленні, реконструкції та модернізації України, зокрема у сферах «зеленого переходу», цифровізації та телекомунікацій, освіти, енергетики та енергоефективності, переробки відходів та очистки води, будівництва, планування та інфраструктури.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін у п’ятницю перебуває з візитом в Україні.

Фото: Офіс Президента

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Штучний інтелект вже здатний обманювати тести безпеки та маніпулювати людьми

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua