News.ua


Замовчувана суперечка українського націоналізму – хто має рацію

Май 20
14:22 2017

Замовчувана суперечка українського націоналізму – хто має рацію

В українському націоналізмі є суперечка без вияву між прихильниками конструктивізму та примордіалізму (до речі, я би радше писав “прим-ордіалізму”, щоб не впадала в око “морда”).

Точніше, суперечка виявлена, розбіжності видимі, але ніхто це не обговорює. А як ми знаємо, відсутність обговорення є джерелом проблем (чи то в сім’ї, чи то в політиці, чи то в бізнесі).

Примордіалісти вважають нації вічними і незмінними.

Конструктивісти вважають нації уявними спільнотами, створеними штучно і порівняно нещодавно. (Це не принижує їх, а навпаки, вивищує. Подумайте над цим.)

Можна багато говорити про те, що археологія та аналіз джерел не підтверджують точку зору примордіалістів, але їх цим не переконаєш.

Як завжди, розібратися у конфлікті поглядів допомагає модель еволюції мислення (хто не знайомий, далі не читайте і переходьте до наступного параграфа). Примордіалізм є типовим синім підходом: величним може бути лише те, що незмінне. Помаранчевий вважає навпаки: величним може бути лише живе, що розвивається. Конструктивізм є зелений погляд на помаранчеві реалії. Примордіалізм є синій погляд на реалії, в яких багато фіолетового, якщо трошки пошкрябати.

До речі, “рускій мір” сильно спирається на примордіалізм. Саме тому в наших українських примордіалістів Україна виходить такою собі Росією, тільки навпаки: з українською мовою та вишиванками, а все решта те саме.

Примордіалісти занурені в минуле.

Конструктивісти спрямовані в майбутнє.

А в мене просте запитання: яка з моделей допоможе нам краще побудувати омріяну Україну? Відповідь для мене очевидна.

“Ну що, синку, помогли тобі твої ляхи?”

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

"Київстар" закупив генератори для безперебійної роботи під час блекаутів

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua