News.ua


Європейські міністри закордонних справ проведуть стратегічну дискусію по Україні

Февраль 03
04:54 2024

Міністри закордонних справ країн ЄС 3 лютого проведуть стратегічну дискусію щодо подальшої підтримки України та її майбутнього місця в Європейському Союзі.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Порядок денний цієї зустрічі був визначений. В тому, що стосується України, ці обговорення (навколо військової допомоги – ред.) все ще тривають. Дискусія завтра буде неформальною. Вона стосуватиметься більш загальних, ширших тем і буде стратегічною за своєю природою. Конкретні речі вирішуються на формальних зустрічах. Завтра міністри обговорять стратегічні питання щодо підтримки України та місце, яке Україна матиме в ЄС», — зазначив Стано.

Він нагадав, що ця неформальна зустріч міністрів закордонних справ (Gymnich) відбувається де-факто між двома формальними засіданнями Ради міністрів ЄС із закордонних справ, — одна відбулася два тижні тому у січні, інша запланована за два тижні у лютому. Під час таких неформальних зустрічей урядовці не обговорюють оперативні питання на кшталт майбутньої місії ЄС у Червоному морі. Натомість вони проводять стратегічно орієнтовані дебати та обмінюються думками щодо конкретних тем. Цієї суботи такими темами будуть Африка, Туреччина й Україна.

Ця неформальна стратегічна дискусія відбудеться в суботу виключно за участі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, запрошення будь-яких іноземних гостей цього разу не передбачено.

Читайте також: Держави ЄС наближаються до спільного розуміння принципів роботи Фонду підтримки України — Ченцов

Як йдеться на сайті Бельгійського головування ЄС, європейські міністри розпочнуть зустріч вже сьогодні у форматі робочого ланчу в бельгійському Африканському музеї у присутності міністрів країн ASEAN, які сьогодні беруть участь у 24-му Форумі ЄС- ASEAN у Брюсселі.

Як повідомлялося, Європейська рада, що відбулася 14-15 грудня у Брюсселі, ухвалила політичне рішення розпочати переговори з Україною щодо членства в ЄС. Під час спеціальної Європейської ради, яка відбулася 1 лютого, глави держав та урядів всіх 27 країн ЄС ухвалили ще одне історичне рішення та підтримали створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Україна та Палау встановили дипломатичні відносини

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua