News.ua


ЄС і США закликали Косово та Сербію відновити діалог, аби не допустити подальшої ескалації

Октябрь 22
00:48 2023


Посли Євросоюзу і та Сполучених Штатів закликали в суботу Косово та Сербію відновити діалог про нормалізацію відносин, аби напруженість між сторонами не призвела до подальшого насильства.

Як передає Укрінформ з посиланням на АР, посланець ЄС Мирослав Лайчак і спеціальний представник США на Західних Балканах Габріель Ескобар зустрілися з прем’єр-міністром Косова Альбіном Курті в столиці Приштині. Пізніше вони вирушили до Сербії на зустріч з президентом Александаром Вучичем.

Візитерів супроводжували високопоставлені дипломати з Німеччини, Франції та Італії.

Читайте також: Косово вважає збройний інцидент 24 вересня «відкритим актом агресії Сербії»

Це була перша зустріч у такому форматі після того, як 24 вересня близько 30 сербських бойовиків перетнули кордон на півночі Косова, убили поліцейського, установили барикади й розпочали багатогодинну перестрілку з косовською поліцією. Троє бойовиків були вбиті.

Лайчак повідомив, що під час зустрічі з Курті іноземні посадовці підкреслили, що «терористичний напад на косовську поліцію з боку озброєних осіб є явною і безпрецедентною ескалацією».

«Якщо не буде діалогу, може статися повторення ескалації», — сказав він.

Читайте також: НАТО направить додаткові сили у Косово

Сербія і її колишня провінція, Косово, ворогують десятиліттями. Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність у 2008 році, але Белград відмовився визнати цей крок.

І Косово, і Сербія хочуть приєднатися до ЄС, але для цього вони повинні вирішити свої розбіжності.

ЄС і США тиснуть на Косово, щоб Приштина дозволила створити Асоціацію муніципалітетів з сербською більшістю для координації роботи в галузі освіти, охорони здоров’я, землеустрою та економічного розвитку в громадах північного Косова, заселеного переважно етнічними сербами.

Читайте також: Німеччина закликала Сербію скоротити військову присутність на кордоні з Косовом

Приштина побоюється, що таке об’єднання стане кроком до створення сербської мінідержави з широкою автономією, подібної до Республіки Сербської у Боснії.

Лайчак закликав уряд Косова «без подальших зволікань розпочинати створення Асоціації муніципалітетів з сербською більшістю в Косові».

«Без цього не буде жодного прогресу на європейському шляху Косова», — сказав він.

Читайте також: Сербія скорочує кількість військ біля кордонів з Косовом

Косово закликало Європу накласти санкції на Сербію, яку звинувачує в насильстві 24 вересня, заявивши, що подальші переговори неможливі, і вимагаючи від західних держав посилення заходів безпеки для стримування сербських збройних сил уздовж свого кордону.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Польща збудує потужну систему ППО для захисту Європи

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua