News.ua


Війну в Україні висвітлюють майже 12 тисяч журналістів, восьмеро з них загинули

Февраль 21
15:39 2023


Події в Україні під час війни, репортажі в лінії фронту – все це світовій спільноті доносять тисячі представників ЗМІ, кілька з них були вбиті на роботі, багато зазнали поранень і насильства.

«Репортери без кордонів» підготували звіт «Рік війни проти свободи преси в цифрах», який оприлюднено на сайті організації 21 лютого, передає Укрінформ.

З 24 лютого минулого року отримали акредитацію для висвітлення війни в Україні близько 12 тисяч українських та іноземних журналістів.

«Багато з них ризикували життям, щоб задокументувати те, що сталося: вони повідомляли з районів інтенсивної боротьби, і деякі були цілями російських військ», — йдеться у звіті.

З початку широкомасштабної загарбницької війни росії в Україні, переважно за перші три місяці, під час виконання професіональних обов’язків загинули 8 працівників ЗМІ. Серед них — французький журналіст Фредерік Леклерк-Імхофф, який їхав у вантажівці, коли вона потрапила під обстріл російських військ. Український фотожурналіст Максим Левін і російська журналістка Оксана Бауліна були навмисно вбиті загарбниками. Литовського режисера-документаліста Мантаса Кведаравічюса, знайшли мертвим у Маріуполі на початку квітня. Це лише кілька прикладів.

З 24 лютого 2022 року «Репортери» зареєстрували загалом 50 випадків, коли працівники ЗМІ потрапили під кулі чи артилерійські обстріли. Щонайменше 26 з них, були цілями, ідеться у звіті.

Поранено було 19 українських та іноземних журналістів, з них щонайменше четверо – важко. Серед них — журналісти з Данії Стефан Вайхерт і Еміль Фільтенборг Міккельсен, які потрапили під обстріл раніше невідомого снайпера на північному сході України 26 лютого 2022 року.

Переважними цілями російських збройних сил є інфраструктура та будівлі, які використовуються для передачі повідомлень та інформації. Загалом минулого року відбулося щонайменше 16 атак на телевежі, майже половина з них – у перші дні війни на початку березня 2022 року.

«Репортери без кордонів» подали до Міжнародного кримінального суду та Генеральної прокуратури України 7 позовів про воєнні злочини загалом щодо 44 актів насильства та нападу на понад 100 працівників ЗМІ та 11 радіо- та телевізійних веж в Україні. Ці злочини свідчать про те, що російські збройні сили також ведуть свою війну проти вільного поширення новин та інформації.

Читайте також: Військові журналісти та пресофіцери розвіюють «туман війни» — Зеленський

Інформаційна війна також ведеться в Інтернеті з кібератаками, зломами, погрозами в соціальних мережах і атаками на сайти ЗМІ. Минулого року Інститут масової інформації (ІМІ) зареєстрував щонайменше 42 кіберзлочини. Остання кібератака на веб-сайт українського інформаційного агентства «Укрінформ» у середині січня ймовірно була пов’язана з хакерами російської військової розвідки ГРУ, йдеться у документі.

Зібрала організація також факти про ситуацію зі ЗМІ в Україні. Загалом із 24 лютого 2022 року припинили роботу 217 українських ЗМІ, серед іншого через проблеми з постачанням, втрату передплатників і замовників реклами, через зруйновані редакції чи через брак кадрів після виїзду співробітників за кордон або були призову в армію. Згідно з опитуванням IMI, партнерської організації «Репортерів» в Україні, 15 відсотків усіх медіапрофесіоналів звільнені або зараз працюють без оплати праці.

Читайте також: Через російське вторгнення в Україні за рік були вбиті щонайменше 15 журналістів

Як повідомлялося, у світовому рейтингу свободи преси Україна посідає 106-е місце серед 180 країн.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Блінкен прибув до України, аби продемонструвати солідарність США — Reuters

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua