News.ua


Умови для членства України в НАТО невідомі – Дмитро Кулеба

Июль 12
08:44 2023


Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що немає ясності щодо умов майбутнього членства в НАТО для України – які вони і ким мають бути сформульовані.

Про це він сказав у інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

«От у цьому і проблема. Тобто, коли будуть виконані умови? Що за умови? Ким вони мають бути сформульовані? Які вони? Ще раз наша позиція: існують всі умови для того, щоб запросити Україну стати членом НАТО. Тобто тут у нас взагалі принципово різні позиції. Їхня позиція – що є якісь умови, які треба виконати. Будемо працювати з союзниками для того, щоб воно все не завмерло на місці, а ми рухалися вперед», – зазначив міністр.

За його словами, найбільш консервативно налаштованими щодо майбутнього членства України в НАТО були США і Німеччина. Водночас, зауважив міністр, саме США «відіграли важливу, вирішальну роль у тому, щоб слово «запрошення» взагалі з’явилося в тексті».

«І Німеччина теж, зрештою, не чинила цьому опір», – зазначив глава МЗС України.

Читайте також: Прем’єрка Естонії — про рішення саміту НАТО: Це те, що можемо наразі запропонувати Україні

Як повідомлялося, генеральний секретар Єнс Столтенберг у перший день саміту НАТО сказав, що глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після «виконання умов».

За його словами, відсутність в ухваленому на саміті комюніке часових рамок надання Україні членства в НАТО не є чимось екстраординарним, оскільки «у процесах членства у НАТО немає часових рамок, а завжди все обумовлено умовами».

Перед тим Президент України Володимир Зеленський назвав «безпрецедентною і абсурдною» відсутність часових рамок для запрошення України в НАТО і для її членства у формулюваннях, які готуються для Вільнюського саміту Альянсу.

У Держдепі зазначили, що Україна досягла важливого прогресу в реалізації реформ, однак необхідно зробити додаткові кроки, щоби відповідати всім вимогам для членства в НАТО. А союзникам по Альянсу потрібно зосередитися на посиленні оборонних можливостей України під час війни.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Чотири саміти та оборонна підтримка: Зеленський зустрівся у Києві з Кемероном

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua