News.ua


Україна ініціює виключення росії з ООН

Декабрь 26
15:47 2022

Україна ініціює комплексний процес, спрямований на позбавлення росії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключенні її з ООН у цілому.

Україна ініціює позбавлення росії статусу в Радбезі та виключення з ООН

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ, передає Укрінформ.

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому», — зазначається у документі.

У зовнішньополітичному відомстві констатували, що розпад Радянського Союзу в грудні 1991 року залишив невирішеним питання міжнародних прав і обов’язків СРСР.

Читайте також: Шарль Мішель підтримує призупинення членства росії в Радбезі ООН

«З точки зору міжнародного права, неврегульованим залишається і питання статусу держави-члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, яким користується російська федерація», — зазначили у МЗС.

Українські дипломати зауважили, що росія хибно вважає питання врегульованим, посилаючись на те, що вже з 24 грудня 1991 року, а в публічній площині – з 31 грудня 1991 року в Радбезі ООН з’явилася табличка з її назвою.

«Насправді, відповідно до Статуту ООН для цього не було і досі немає жодних легітимних підстав. російська федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа Президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому», — нагадали у зовнішньополітичному відомстві.

Українські дипломати акцентували, що правомірна процедура набуття державою “російська федерація” членства в ООН та місця серед постійних членів Ради Безпеки мала обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН.

Читайте також: Маємо посилити дипломатичну роботу щодо санкцій проти росії – Шмигаль

«У грудні 1991 року звернення російської федерації щодо наміру продовжити членство СРСР в ООН мало бути належним чином розглянуто Радою Безпеки та Генеральною Асамблеєю відповідно до Статті 4 Статуту ООН. Вона передбачає, що членство миролюбних держав в ООН набувається саме за рекомендацією Ради Безпеки ООН та за рішенням Генеральної Асамблеї, і лише в такий спосіб… Таким чином, російська федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: росія — узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН», — заявили у МЗС.

Як зазначається у документі, українські дипломати вважають, що, керуючись принципом рівноправності членів ООН, російська федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни.

«При цьому повернення російської федерації до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН. Дотримання визначеної Статутом процедури відновить право кожної держави-члена проголосувати у Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття російської федерації до складу ООН — статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому. Лише після виконання Росією умов членства в Організації, що містяться в пункті 1 Статті 4 Статуту ООН, можна розглядати прийняття росії в члени через рішення Генеральної Асамблеї ООН за рекомендацією Ради Безпеки ООН, як це передбачено пунктом 2 Статті 4 Статуту ООН», — наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС зазначили, що Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу російської федерації.

«Виходимо з того, що усунення російської федерації з Ради Безпеки ООН не матиме зворотної сили щодо попередніх рішень цього органу і не потягне за собою анулювання або перегляд резолюцій Ради Безпеки, ухвалених до цього часу», — зауважили українські дипломати.

Як повідомляв Укрінформ, президент Європейської Ради Шарль Мішель виступає за розроблення механізму, який призведе до призупинення членства росії у Раді Безпеки ООН через її агресію проти України.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Польська сторона обмежила пропуск українських вантажівок через кордон

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua