News.ua


У Єврокомісії надали роз’яснення щодо ухвалення переговорної рамки з Україною

Март 04
21:06 2024

Єврокомісія має намір представити рамкові умови для переговорів з Україною про членство на розгляд Ради ЄС у березні, після чого вони мають бути затверджені країнами-членами за принципом одноголосності, що відкриє шлях для початку переговорів.

Про це заявили представники Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Варто розрізняти, коли Єврокомісія представить рамкові умови для переговорів на розгляд Ради ЄС і коли Рада ЄС схвалить ці пропозиції. Нещодавно президент підтвердила, що Європейська комісія представить такі пропозиції у березні. На друге питання (щодо термінів розгляду Радою ЄС – ред.) ми в Європейській комісії не можемо відповісти», — зазначив Мамер.

Коментуючи попереднє висловлювання Урсули фон дер Ляєн про те, що рамкові умови для переговорів між ЄС і Україною можуть з’явитися після європейських виборів на початку літа, він зауважив, що президент ЄК висловила тоді припущення.

«Відбулися певні обговорення в Єврокомісії, після яких вона (Урсула фон дер Ляєн – ред.) була вповноважена уточнити, що ми зробимо таку пропозицію зараз. Але залишається питанням, коли саме Рада ЄС зможе це (переговорну рамку – ред.) ухвалити. Можна лише припускати, що це відбудеться дещо згодом», — сказав Мамер.

Своєю чергою речниця Єврокомісії з питань розширення Ана Пісонеро додала, що Рада ЄС має ухвалити рамку для переговорів з Україною за принципом консенсусу, після чого Європейська рада зможе розглянути рішення щодо скликання першої міжурядової конференції.

«Коли йдеться про затвердження переговорних рамок, у контексті повноважень Ради ЄС це рішення має бути ухваленим одностайно. Щойно це відбудеться, Головування Європейської ради прийматиме рішення, коли скликати міжурядову конференцію… Очікування такі, і про це президент Єврокомісії говорила в Києві, що ми зможемо представити Раді ЄС ці пропозиції у березні», — сказала Пісонеро.

Водночас вона не відповіла, чи може рамка для початку переговорів між ЄС і Україною розглядатися на зустрічі лідерів країн ЄС 21-22 березня, пославшись на те, що визначення порядку денного саміту належить до компетенції президента Європейської ради.

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою та Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії. В цей же день лідери ЄС доручили Єврокомісії підготувати рамкові умови для переговорів про членство, з урахуванням виконання Україною всіх рекомендацій в процесі розширення, та представити цей документ на затвердження Ради ЄС.

Читайте також: Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу України в ЄС — Зеленський

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив сподівання, що у березні Україна зможе отримати переговорну рамку щодо вступу в Європейський Союз.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що очікує від Європейської комісії представлення переговорної рамки щодо вступу України до ЄС не пізніше 12 березня.

Фото: eumetsat.int 

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Британія планує озброїтися власною гіперзвуковою ракетою до 2030 року — The Telegraph

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua