News.ua


У Вільнюсі Україна має отримати запрошення, або план вступу до НАТО — Расмуссен

Июнь 21
22:24 2023

Північноатлантичний альянс має дійти консенсусу щодо запрошення України в НАТО вже під час саміту у Вільнюсі, однак, якщо цього не станеться, необхідно окреслити чіткий шлях набуття нею повноправного членства.

Про це заявив у середу під час онлайн-включення колишній генсек НАТО, ексглава уряду Данії Андерс Фог Расмуссен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Україна очікує вже 15 років (після саміту в Бухаресті – ред.), і вона не перебуває в безпеці. Настав час перемістити Україну в безпечне місце, як ми зробили це з Фінляндією і Швецією», — наголосив ексглава Альянсу.

Він закликав країни-члени досягти консенсусу щодо запрошення України стати членом НАТО під час саміту у Вільнюсі, бо якщо чекати завершення бойових дій на її території, це ще більше спонукатиме Росію докласти всіх зусиль, аби продовжувати агресію.

Якщо ж Альянс не зможе досягти такої згоди у Вільнюсі, то потрібно окреслити шлях України до членства, який має передбачати щонайменше три кроки, вважає Расмуссен.

Читайте також: Україна стане членом НАТО, але запрошення у Вільнюсі не буде – Столтенберг

«По-перше, усунути необхідність Плану дій щодо членства (ПДЧ), як це було у випадку з Фінляндією й Швецією», — зауважив колишній генсек НАТО.

Він підкреслив, що українська армія зараз вочевидь є однією з найбоєздатніших у Європі.

«По-друге, (у Вільнюсі – ред.) може бути висловлена обіцянка розглянути питання про розширення НАТО на саміті у Вашингтоні наступного року», — продовжив Расмуссен.

І, по-третє, за його словами, було б доцільно заснувати Раду Україна-НАТО з мандатом, який визначав би умови щодо приєднання країни до Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: Україна — в НАТО, але після закінчення війни: у чому ризик подібного формулювання?

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі Президента закликали альянс НАТО не зважати на воєнний стан, що діє в Україні через російську агресію, та якнайскоріше надати Україні запрошення щодо членства в Альянсі.

Фото: Shutterstock

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Зеленський зустрівся зі Столтенбергом у Києві — говорили про фонд на €100 мільярдів для України

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua