News.ua


У Шостці на базі музеїв переселенцям надають психологічну підтримку мистецтвом – U-LEAD

Апрель 22
18:43 2022


У Шостці Сумської області на базі музеїв міста проводять майстер-класи та арт-терапію для психологічної підтримки місцевих жителів та переселенців.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

Мистецькі майстер-класи та арт-терапія з психологами проходять на базі одного з відділів музеїв громади «Шостка Арт-центр» в рамках проєкту «Терапія мистецтвом», створеного для допомоги у подоланні психологічних наслідків війни. Зазначена практика вже є популярною серед мешканців Шосткинської громади та внутрішньо переміщених осіб.

«Внутрішні бар’єри, страхи, тривожність, військова реальність. Трансформувати своє ставлення до цих складних реалій допоможе наш проєкт «Терапія мистецтвом», який включає в себе багато напрямків… Це дуже ефективний унікальний терапевтичний простір мистецтва у поєднанні з психологією», — розповіла кандидатка психологічних наук Олена Чанцева-Коваленко.

За її словами, заняття організовують двічі на тиждень, проводять їх безкоштовно, курують роботу у режимі онлайн музейники та український психолог, фахівець з нейрографік Катерина Той, яка наразі перебуває в Туреччині.

«Крім цього, ми разом з психологами з Ізраїлю, країною, що живе поруч з війною роками, створили окремий проєкт психологічної допомоги мирному населенню і в перспективі — професійної психологічної підтримки нашим військовим, які особливо потребують цього на сьогодні. І роль мистецтва в цьому є ключовою», — наголосила Чанцева-Коваленко.

На її думку, музеї у територіальних громадах наразі мають переформатуватися, наповнитися іншими сенсами, стати місцями, які не тільки бережуть історію та експонати, а й надають людям відчуття захисту під час проживання нового історичного періоду — коли знову йде боротьба за Україну, за національну ідентичність.

Читайте також: У сільській громаді на Черкащині шитимуть військове екіпірування — U-LEAD

«На моє переконання, музеї мають допомогти українцям продовжити жити навіть в стані війни. Людям подобаються наші зустрічі, вони залюбки долучаються, вже маємо запис учасників на пару тижнів вперед. Допомогу у закупівлі необхідних для терапії речей надають наші друзі з різних країн світу», — вважає кандидатка психологічних наук.

Також місцеві мешканці та ВПО можуть долучитися ще до одного з різновидів терапевтичного мистецького майстер-класу з петриківського розпису, який є нематеріальною національною спадщиною і частиною ЮНЕСКО. Керувати курсом буде вимушена переселенка з міста Чернігів Лілія Горбель, яка розробила власну інтерпретацію цього мистецтва.

«У найближчих планах проєкту – нова ініціатива для дітей зі збору іграшкових літаків «Лего» на базі музею авіації Івана Кожедуба, а також запровадження арт-терапії й у старостинських округах громади», — додала Чанцева-Коваленко.

Заступник Шосткинського міського голови Ярослав Счасливцев уточнює, що проєкт «Терапія мистецтвом» створений на базі арт-центру, який функціонує з 2016 року. За цей час організовано понад 100 виставок за участю близько 250 митців. 

«Ми з боку міської ради підтримуємо такі ініціативи та хочемо заохотити якомога більше людей до участі у цьому проєкті. Адже сьогодні ми живемо у стані війни, і навіть ті люди, які перебувають у відносно безпечних містах, знаходяться у стресовому стані. Шосткинська громада готова ділиться досвідом і допомогою з іншими регіонами України», — додав він.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією — для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування.

U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Міноборони обговорили гуманітарну взаємодію із Францією

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua