News.ua


У Польщі — 950 тисяч українських біженців

Декабрь 28
05:15 2022


Наразі у Польщі перебувають 950 тисяч біженців з України, а загалом громадян України в Польщі близько 2,3 мільйона.

Про це написав у Твіттері заступник голови Польського фонду розвитку (PFR) Бартош Марчук, передає Укрінформ.

Як зазначив представник PFR, згідно з базою наданих надання PESEL (ідентифікаційний код в Польщі — ред.), станом на сьогодні в Польщі перебувають 950 тис. утікачів від війни в Україні, що на 400 тис. менше, ніж влітку. Враховуючи, що до війни у Польщі перебували 1,2-1,3 млн українців, то загальна кількість громадян України в Польщі на сьогодні становить 2,3 млн.

Як зазначається, 90% утікачів від війни в Україні, які перебувають в Польщі, це — жінки і діти. Загалом, ті, хто прибув до Польщі після 24 лютого, становлять 2,5% від загальної кількості населення Польщі. Найбільше українців, які рятуються від війни в Україні, проживають у Нижньосілезькому (Вроцлав) та Мазовецькому (Варшава) воєводствах.

Читайте також: Польща змінила правила перебування та надання допомоги біженцям з України

Як зауважив Марчук, близько 60-70% дорослих утікачів від війни в Україні (320 тис. з 450 тис.) вже працевлаштувалися в Польщі.

“Це дуже високий рівень працевлаштування. Можна оцінювати, що в 2022 році з самих податків і соціальних відрахувань до бюджету надійшли близько 4 млрд злотих ($900 млн), а в 2023 році потрапить близько 6 млрд злотих (понад $1,3 млрд)”,- зазначає Марчук.

Він зауважив, що загальний фінансовий баланс витрат/надходжень в бюджеті країни щодо українців, які прибули після 24 лютого, в Польщі є негативним: мінус 1,45 млрд злотих (приблизно $330 млн). Натомість уже в 2023 році цей баланс буде позитивним – плюс 1,1 млрд злотих ($250 млн).

Як підсумовує польський урядовець, українські утікачі від війни в Україні рівномірно розташувалися по всій території Польщі, немає їх надмірної концентрації в тому чи іншому регіоні країни. Вони омолоджують популяцію Польщі і є активними на ринку праці. В 2023 році баланс їхнього перебування в Польщі буде позитивним.

Читайте також: Австрія продовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2024 року

Найбільшими викликами Марчук назвав інтеграцію українців у польському суспільстві і загалом імміграційну політику країни, а також можливу другу хвилю утікачів від війни в Україні. При цьому, він зауважив, що поки що немає ознак того, що українці масово залишають Україну у напрямку Польщі.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Зеленський: Ми готові будувати продовольчі хаби в Африці

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua