News.ua


У Києві відкрилася фотовиставка на знак пам’яті про трагедію Маріупольського драмтеатру

Март 16
20:07 2023


У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відкрилася фотовиставка «Театр. Душа Маріуполя» на знак пам’яті про трагедію Маріупольського драмтеатру. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Драматичний театр у місті Маріуполь був центром усіх найголовніших і найцікавіших мистецьких подій, там відпочивала й молодь, і літні люди. Сьогодні, в річницю трагічної події, яка трапилася з цим театром, ми хочемо розповісти не лише про саму трагедію, а й нагадати про період становлення театру й розповісти про приємні моменти, які тут відбувалися», — зазначила директор департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради Діана Трима.

Читайте також: У Києві провели мирну акцію «ДЕ ТИ» до річниці трагедії в Маріуполі

Фотовиставка складається з трьох стендів, де зафіксовано важливі події з життя драмтеатру, який було засновано у 1878 році. Як зазначили історик Ольга Демідко, більшість світлин походять із особистого архіву народної артистки України Світлани Отченашенко, які зробив штатний театральний фотограф Лев Сандалов. На них глядачі побачать, зокрема, гастролі столичного театру ім. І. Франка у Маріуполі, фестиваль «Театральна брама», обличчя акторів, які розвивали театр.

У Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відкрилася фотовиставка «Театр. Душа Маріуполя» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Водночас представлено світлини найзнаковіших елементів театру — фасаду, люстри, парадних сходів і глядацької зали за мирних часів та після війни. Світлини з руйнуваннями будівлі надала Євгенія Забогонська — комендантка театру під час війни. Заразом центральну частину експозиції займає макет театру із конструктора LEGO, який зробив адміністратор спільноти UkrBricks Максим Якін.

Читайте також: Біля Львівської опери провели акцію, присвячену річниці трагедії в маріупольському драмтеатрі

Під час заходу відвідувачі мали змогу поспілкуватися з людьми, які переховувалися в театрі і яким пощастило виїхати напередодні авіаудару. Зокрема, студента, який навчався на актора в Маріуполі, Андрія Гришина вибухи навколо його гуртожитку змусили «переїхати жити до театру».

«У приміщенні люди були на сходах, у коридорах, на сцені, в оркестровій ямі — всюди, окрім зали, бо там було небезпечно. Жили без прийнятних умов. У перші дні навіть не було їжі, тож відкривали сусідні магазини та несли все до театру. Ми жили як одна велика родина, був общак і ми ділили їжу. На ранок — три печива та окріп, обіду не було. На вечерю приносили по тарілці юшки (військові допомогли з польовою кухнею) і два-три печива, на дитину давали п’ять. Ось так понад 1000 людей і жили», — згадує Гришин.

Читайте також: Маріупольський драмтеатр: рік потому. Реальний злочин та фейки російського фашизму

За його словами, виживання для нього стало щасливим випадком, оскільки 15 березня він з двома акторами театру наважився вирушити до Бердянська, а вже 16 березня через авіаудар чимало його знайомих залишилися під уламками Драмтеатру назавжди.

Своєю чергою, Трима зауважила, що наразі серед маріупольців точаться дискусії — чи варто після перемоги відновлювати театр на місці трагедії? Але вона переконана, що у будь-якому випадку така знакова для міста споруда буде відновлена, і маріупольці знову «зустрічатимуться на Драмі».

Читайте також: У МКІП презентували добірку ілюстрацій в пам’ять про трагедію маріупольського Драмтеатру

Як повідомлялося, Драматичний театр Маріуполя, який використовували як бомбосховище, 16 березня 2022 року розбомбила російська авіація, тоді загинули, за різними оцінками, від 300 до 600 людей.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Харкові перейменували 367 топонімів

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua