News.ua


Треба більше ППО і дозвіл бити по Росії: Кулеба звернувся до міністрів ЄС та показав фото хлопчика з Харкова

Май 27
13:31 2024


Глава МЗС України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС, де закликав збільшити та пришвидшити військову допомогу для України, зокрема постачання додаткових систем ППО, а також підтримати удари України по військових цілях на території РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МЗС.

На початку свого онлайн-виступу Кулеба показав міністрам фото 8-річного хлопчика Михайла з Харкова, чий батько міг бути серед загиблих у будівельному гіпермаркеті, який росіяни знищили ударом в суботу, 25 травня.

“На фото ви бачите, як поліцейський бере в хлопця мазок ДНК, який потрібен для пошуку його батька серед можливих жертв цього удару”, — розповів міністр європейським колегам.

Він наголосив, що цей варварський воєнний злочин є частиною систематичної стратегії РФ, яка намагається знищити життя Харкова та інших українських міст та громад.

“Часу на рефлексії немає, потрібні дії. Цілком зрозуміло, що потрібно зробити. Надати Україні додаткові “Патріоти” та інші сучасні системи протиповітряної оборони, а також підтримати українські удари по військових цілях на території Росії”, — зазначив Кулеба.

Глава МЗС України наголосив що у той час, як на Заході все ще є ті, хто боїться ескалації, вороги вільного світу, Росія, Іран та Північна Корея посилюють співпрацю та взаємопідтримку. Вони набирають зухвалості, що загрожує дестабілізацією не лише в Європі, але і в інших регіонах світу. Надання Україні необхідної підтримки задля паритету та переваги на полі бою змінить цю ситуацію та змусить їх змінити свої плани.

“Вільний світ має значно більший економічний та військовий потенціал, ніж його вороги. Але вони мають більше рішучості. Поки на Заході все ще є ті, хто думає, як Москва відреагує на українські удари по російських військових цілях, Путін просто б’є куди хоче і як хоче. Врешті-решт, хлопчик, якого я показував вам на початку, має здавати ДНК-тест, сподіваючись, що його батька знайдуть серед попелу гіпермаркету, знищеного російським ударом. Це результат нерішучості. Доля цього хлопця — наслідок кожного запізнілого рішення”, — заявив міністр.

Кулеба закликав європейські країни інвестувати в український оборонно-промисловий комплекс та закуповувати зброю для України безпосередньо в українських виробників. Їх виробничі потужності цього року вже значно перевищують обсяг доступних фінансових ресурсів, тому такі контракти дозволять оперативно підвищити надходження зброї до українського війська.

Міністр, зокрема, закликав підтримати використання частини прибутків від заморожених російських активів для таких закупівель.

Дмитро Кулеба також наголосив на потребі посилення санкційного тиску на РФ, зокрема у сферах енергетики, фінансів, металургії та інших. Він закликав заблокувати усі схеми обходження санкцій, постачання критичних компонентів та доступ Росії до будь-яких сучасних технологій, запровадити додаткові санкції проти російських пропагандистів.

Очільник української дипломатії закликав європейських партнерів проявити політичну волю для своєчасного схвалення переговорних рамок та практичного початку переговорів про вступ України до ЄС вже у червні.

Насамкінець, Кулеба висловив вдячність європейським лідерам за згоду на участь у Саміті миру 15-16 червня у Швейцарії. Він підкреслив критичну важливість залучення якнайширшого кола учасників з-поза меж Європи та заликав спільно докласти усіх зусиль для заохочення їхньої участі.

Як повідомлялося, 25 травня Росія завдала авіаудару по гіпермаркету «Епіцентр» у Київському районі Харкова, загинули щонайменше 16 людей, серед них – 12-річна дівчинка. Тіла загиблих продовжують шукати та ідентифікують за ДНК.

Фото: МЗС

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Зеленая вода в бассейне: как очистить и поддерживать чистоту народными методами

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua