News.ua


Суд у справі про захист будинків, де жили відомі діячі культури, продовжиться 12 жовтня

Сентябрь 26
17:12 2023


Господарський суд міста Києва, який розглядає справу про повернення переданої під забудову земельної ділянки по вул. Жилянській, 96-А, продовжить засідання 12 жовтня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд закінчив дослідження доказів, доданих прокурором до позовної заяви, і оголошує перерву в судовому засіданні до 12 жовтня до 10:00», — оголосила суддя Ольга Ярмак.

Земельна ділянка по вул. Жилянській, 96-А, розташована поряд із Музеєм видатних діячів української культури – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського, була передана ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Рестін» під будівництво офісно-житлового та готельного комплексу з паркінгом.

Прокурор Тетяна Круш зазначила, що ділянка розташована у межах охоронних зон музею. Були проведені консультації з фахівцями щодо безпекових аспектів будівництва багатоповерхового комплексу поряд із музеєм. Експерти, зокрема, заявили про несприятливий гідрогеологічний режим: оскільки спірна ділянка розташована в заплаві річки Либідь, можливі підтоплення споруд. Висновки експертів передали суду.

У Києві суд розглядає справу щодо захисту будинків, де жили відомі діячі культури / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

За словами керівника юридичної служби Міністерства культури та інформаційної політики Олени Земляної, у 2019 році до відомства зверталися представники ТОВ » НВП «Рестін» щодо погодження проєктної документації, однак міністерство його не надало.

«Сама земельна ділянка, на якій розміщені деякі пам’ятки місцевого та національного значення, які входять в ансамбль пам’яток Музею видатних діячів, розташовані в історичній частині міста. Там діє заборона на будівництво певної висотності. А ми маємо справу з запланованим будівництвом 8- та 16-поверхівок. Також, за документами, це будівництво мало відбуватися настільки близько до історичних пам’яток, що спричинило б їх руйнацію, наприклад садиби Саксаганського», — пояснила Земляна.

Читайте також: У Києві суд розглядає справу щодо захисту будинків, де жили відомі діячі культури

Натомість адвокат відповідача Євген Єрмоленко наголосив, що у Земельному кадастрі України жодних обмежень для забудови на цій ділянці не зазначено.

Як повідомляв Укрінформ, ділянка на вул. Жилянській, 96-А розташована у безпосередній близькості до Музею видатних діячів української культури – Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Мирного, Михайла Старицького, Панаса Саксаганського, експозиції якого розміщуються в будинках №№93, 95, 97 по вул. Саксаганського та Жилянській, 96. У МКІП наголосили, що проведення будівельних робіт впритул до території музею негативно вплине на навколишнє середовище та стан будинків, що входять до його складу, оскільки такі дії є джерелом забруднення, вібрації і тиску на ґрунти, рослинний покрив та ґрунтові води локації.

Також проведення будівництва в безпосередній близькості до території музею також становитиме загрозу для пам’яток – затоплення фундаменту, руйнування будівельних конструкцій, просідання споруди з утворенням тріщин і руйнуванням стін.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

На патрульних катерах «Ірпінь» і «Рені» підняли прапори ВМС ЗСУ

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua