News.ua


США зробили перший внесок у базу даних розслідування злочину агресії РФ проти України

Июль 04
04:44 2023

Штати минулого тижня зробили свій перший внесок у базу даних щодо розслідування злочину агресії РФ проти України.

Про це поінформував помічник генерального прокурора США Кеннет Політ у понеділок на пресконференції з нагоди започаткування в Нідерландах Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минулого тижня США зробили перший внесок у базу даних, який не буде останнім… Ми закочуємо рукава і будемо разом домагатися справедливості, не зважаючи на те, як багато часу це займе», — пообіцяв Політ, не уточнивши, в чому саме полягав цей внесок.

Читайте також: У Міжнародному центрі у Гаазі працюватимуть 20 прокурорів з різних країн

Він зазначив, що США в ICPA буде представляти нещодавно призначена спецпрокурор зі злочину агресії Джессіка Кім, яка матиме безперешкодний доступ до значного обсягу експертиз та ресурсів, які Департамент юстиції зібрав у відповідь на незаконну агресивну війну Росії проти народу Україна.

Політ нагадав, що 2 тижні тому генпрокурор Меррік Гарланд побував у Гаазі, щоби подивитися на перші результати розслідування і відвідав кілька відповідних органів. Він став першим американським генпрокурором, який відвідав Міжнародний кримінальний суд, додав Політ. Гарланд, за його словами, пообіцяв підтримку зусиллям зі збору доказів.

Читайте також: Хан про запуск Міжнародного центру в Гаазі: Закон набуває все більшої актуальності щодо України

США допомагатиме ICPA збирати кейси про «тих лідерів, які підготували, ініціювали, фінансували та скоювали злочини», — сказав Політ.

Представник Сполучених Штатів висловив упевненість у ефективності роботу Центру, який доповнює міжнародні зусилля інших органів з недопущення уникнення відповідальності за злочин агресії, а також у тому, що він виконає свою функцію зі збору доказів проти лідерів, які підготували агресію проти українців.

Читайте також: Хорватські прокурори поділилися з українськими досвідом розслідування воєнних злочинів

Політ також запевнив, що його країна підтримує всі зусилля та міжнародні, регіональні, національні механізми, зокрема, МКС і ООН, які розслідують російські злочини в Україні та прагнуть притягнення винних до відповідальності.

«Ми підтримуватимемо всіх учасників. Ми впевнені, що зможемо підтримувати всіх без того, щоби обов’язково бути членом Римського статуту», — сказав помічник генпрокурора.

Читайте також: Запуск Міжнародного центру в Гаазі є важливим кроком для припинення безкарності рф — Євроюст

ICPA є унікальним судовим центром, інтегрованим у Євроюст, для підтримки національних розслідувань злочину агресії, пов’язаного з війною РФ в Україні.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Как приготовить песто из крапивы: пошаговый рецепт

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua