News.ua


Сікорський назвав «етично неоднозначною» можливу участь Польщі у поверненні українців додому

Апрель 28
09:04 2024

Допомога Україні у поверненні українців мобілізаційного віку додому для Польщі може бути “етично неоднозначною”.

Про це в ефірі TVN24 заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, відповідаючи на запитання, чи Польща допоможе Україні у “перевезенні” українців мобілізаційного віку додому.

“Тут Україна дійсно має проявити ініціативу, тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захищати Батьківщину”, — зазначив Сікорський.

За його словами, йому поки що невідомі українські ініціативи після ухвалення закону про мобілізацію.

Водночас він зазначив, що у грудні минулого року, коли він уперше побував у Києві на посаді міністра, українська сторона говорила про дещо інший підхід до врегулювання цієї ситуації.

“А саме, що вони (українська влада – ред.) матимуть довідку для своїх громадян про те, що хтось має врегульовані відносини з військовою службою. І вони просили, щоб тим, хто не має такої довідки, не продовжувати соціальних виплат (за кордоном — ред.)”, — зазначив Сікорський, назвавши цю ідею цікавою.

Читайте також: Кулеба — про повернення чоловіків з-за кордону: Це питання справедливості

Раніше посол України в Польщі Василь Зварич заявив в інтерв’ю TVN24, що Київ не звертався до Варшави з приводу повернення додому українських чоловіків призовного віку.

Як повідомлялося, у Польщі готують нову редакцію спецзакону про допомогу українцям з урахуванням прийнятого в Україні закону про мобілізацію. Глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський повідомив, що Польща зараз не передає даних про біженців, які перебувають на її території, “також і українській стороні”.

Раніше міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова сприяти Україні в поверненні додому чоловіків призовного віку. Водночас він не повідомив жодних деталей стосовно того, як саме Польща збирається вирішувати це питання.

Своєю чергою Міністерство науки і вищої освіти Польщі аналізуватиме ситуацію з українськими студентами в РП у контексті прийняття в Україні закону про мобілізацію.

Читайте також: У Німеччині відреагували на рішення України не надавати консульські послуги чоловікам за кордоном

Закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, вступить в дію з 18 травня.

На сьогодні в Польщі перебуває близько мільйона біженців з України, а загальна кількість громадян України в РП перевищує 3 млн.

 Фото: Sebastian Indra / Polish Ministry of Foreign Affairs

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Німеччині з’явилися прихильники використання ППО НАТО для захисту українського неба

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua