News.ua


Результат Мюнхенської конференції для України «скоріше позитивний» — експерт

Февраль 19
18:12 2024

Для України результат цьогорічної Мюнхенської безпекової конференції є радше позитивним, з огляду на два безпекові договори, нові пакети військової допомоги та обіцянки щодо поставок озброєння.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв у ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Експерт звернув увагу на те, що початок конференції був «достатньо загрозливим» для України з огляду на попередні заяви директора Мюнхенської конференції, зокрема, що потрібно рухатися в бік припинення вогню, а далі розбиратися, що і як буде.

«Звісно, Мюнхен — це не місце, де приймаються рішення, і це не місце остаточного вирішення тих чи інших питань, але загалом він відображає певні наративи. І тому було небезпечно, коли намагався встановити саме такий наратив. Але в результаті ми отримали два нові безпекові договори, нові обіцянки щодо поставок озброєння, нові пакети військової допомоги. І хоча не було якогось рішучого меседжу про те, що Україна максимально швидко буде в НАТО, що Україна максимально швидко має перемогти Росію, в цілому ми змогли зберегти меседж про те, що підтримка зберігається, зброя залишається, домовленості про певні тимчасові завірення в безпеці продовжують підписуватися. Тобто для нас результат є скоріше позитивним, бо були сигнали про те, що він може бути дуже негативним», — зазначив Краєв.

Читайте також: США можуть надати Україні далекобійні ATACMS, якщо Конгрес схвалить новий пакет допомоги — ЗМІ

За його словами, для російського президента Путіна Мюнхенська безпекова конференція є особливою. Адже саме тут у 2007 році він, по суті, оголосив нову зовнішню політику Росії, яка повністю базується на конфронтації, на тезі, що Росія є антизаходом, і Захід ніколи не зможе домовитися з Росією.

«Путін завжди старається під цю зустріч підлаштувати або свій новий наступ, або свій хоча б невеликий успіх, або якісь нові провокації. Тому те, що відбувалося довкола Авдіївки і в Авдіївці, чітко вказує на те, що росіяни в своїй історичній манері намагалися підтягнути все під дату. Тобто всі їхні звірства, жорстокі атаки вказували на те, що вони намагалися переконати світове співтовариство, що нібито російська армія йде вперед», — констатував фахівець.

Водночас, за його словами, конференція у Мюнхені показала, що поки що жоден із західних лідерів «не готовий відкрито говорити про переговори» з Росією.

«І американці, і європейці кажуть одне і те саме — Україна сама має вибирати, коли, за яких умов і на яких умовах почнуться переговори з росіянами. Тому вони наразі знімають із себе відповідальність за те, як саме ми будемо вирішувати питання деокупації наших територій. Вони кажуть про підтримку, з достатньо великою обережністю кажуть про продовження надання зброї. Але поки що ніхто не готовий відкрито штовхати нас до переговорів. Але при цьому, очевидно, ніхто не знімає це питання з порядку денного. Бо все таки Мюнхенська безпекова конференція готувалася в дусі того, що, можливо, Україні варто почати думати про якийсь формат, схожий на «Мінськ». Але, як бачимо, цю тезу особливо ніхто і не підтримав», — зазначив Краєв.

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходила міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорювали найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Президент Володимир Зеленський назвав дуже результативною участь України у цьогорічній Мюнхенській безпековій конференції.

Фото: @MunSecConf

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Канадський фермер виявив на своєму полі уламки космічного корабля SpaceX

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua