News.ua


Рада включила до порядку денного законопроєкти про олігархів

Сентябрь 21
07:54 2021

Законопроєкти про деолігархізацію включені до порядку денного Верховної Ради нинішнього пленарного тижня.

Відповідне рішення ухвалено шляхом голосування під час Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, згідно з ухваленим рішенням, упродовж пленарного тижня, який триватиме 21-24 вересня, народні депутати розглянуть у другому читанні законопроєкти №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) та №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Читайте також: Законопроект про деолігархізацію розрахований на десять роківРазумков

Окрім цього, до порядку денного поточного пленарного тижня включено проєкти законів №5851 “Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду”, №5852 “Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України”, №5853 “про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації”.

Читайте також: РНБО запустила систему моніторингу олігархів

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. Члени комітету заявили про намір ухвалити його на пленарному засіданні ВР у четвер, 23 вересня.

1 липня 2021 року Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт в першому читанні. Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Читайте також: До реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу — Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі закликала Голову ВР Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії через те, що, на її думку, він може суперечити нормам Конституції. Окрім цього, до спікера звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Разумков 10 вересня направив законопроєкт на експертизу до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія).

Читайте також: Венеційська комісія дасть оцінку законопроєкту про олігархів

Водночас Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 17 вересня рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Верховна Рада 1 липня 2021 року ухвалила проєкт закону в першому читанні.

Мета документу — забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Законопроєктом передбачено чимало поправок в частині попередження «скруток» і тіньового обороту сільгосппродукції, нові ставки екологічного податку, звільнення від оподаткування ПДФО громадян і підприємців, що користуються державними програмами підтримки «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступна іпотека 7%» тощо.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Мецола: Для мене неприйнятно, якщо Україна робить крок до членства, а ЄС — ні

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua