News.ua


Примусове повернення військовозобов’язаних в Україну неможливе — депутат

Май 23
22:48 2024

Питання примусового повернення військовозобов’язаних наразі не стоїть на порядку денному на рівні міжпарламентської дипломатії.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі Укрінформу.

«Наразі ми маємо декілька кейсів, коли представники європейських держав не виключали можливість розробки механізму повернення військовозобов’язаних чоловіків в Україну. Але в них не йшлося про те, що українських громадян будуть силою повертати назад», — зазначив він.

Народний депутат пояснив, що Українська держава ніяким чином не може впливати на окремі політичні рішення міжнародних партнерів, які ухвалюються на підставі принципів правової держави і демократії.

Мережко зауважив, що для примусового повернення військовозобов’язаних громадян України демократичні держави повинні мати якісь підстави, «проте більшість українських чоловіків, які перебувають в країнах ЄС, здебільшого перебувають там на законних підставах, або виїхали ще до повномасштабного вторгнення російського агресора. Тобто вони не є злочинцями та не підлягають екстрадиції».

Читайте також: Примусового повернення українців із ЄС не буде — Стефанішина

«Наразі я не бачу якихось шляхів або можливостей, щоб наших громадян якось примусово передавали Україні. І мені здається, це неможливо в принципі», — підкреслив голова парламентського комітету.

Парламентарій нагадав, що українська влада звернулась із закликом до чоловіків призовного віку, які можуть тримати зброю у руках, щоб ті поверталися на Батьківщину і допомагали захищати країну.

«Проте повернення наших людей додому — це питання моралі. А вплинути на них якимись правовими засобами я не бачу можливості. Можу стверджувати, що наразі на рівні міжпарламентської дипломатії таке питання не стоїть на порядку денному», — резюмував Мережко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у питанні повернення українців з-за кордону не йдеться про адміністративні заходи, виключно про стимули.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У межах Саміту миру планують підтвердити, що ЗАЕС має перебувати під контролем України

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua