News.ua


Підготовка техперсоналу для роботи з F-16 може бути довшою за навчання льотчиків – експерт

Декабрь 02
13:45 2023


Курс підготовки технічного персоналу для роботи з F-16 може бути навіть довшим, ніж підготовка льотного складу.

Таку думку висловив військовий експерт, полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов у ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

«Якщо говорити про F-16, то, наприклад, на одного пілота, який буде керувати цією бойовою машиною, потрібно щонайменше 10 осіб персоналу, які будуть обслуговувати літак і проводити відповідні регламентні роботи. І рівень обізнаності цих фахівців має бути досконалим… Тож курс підготовки саме технічного персоналу може бути навіть довшим, ніж підготовка льотного складу», — наголосив експерт.

Водночас він назвав серйозною проблемою під час навчання військових за кордоном мовний бар’єр. «Для того, щоб українські військові чимскоріше адаптувалися до умов, норм і алгоритмів, які визнані в країнах НАТО, треба знати англійську мову. З цим у нас проблеми. З цими проблемами зараз стикаються наші пілоти, які займаються за програмою пілотування F-16. На жаль, попри те, що Міноборони багато років декларувало інтенсифікацію процесу щодо вивчення іноземних мов, серйозних результатів поки немає. А це значить, що працюють перекладачі під час підготовки. А такий процес призводить до зволікання і відповідного рівня засвоєння матеріалу», — констатував Селезньов.

За його словами, результати на полі бою напряму залежать від інтенсивності, термінів та змістовності програм підготовки. Тож будь-яка програма «має містити не лише наукові обґрунтування щодо термінів її проведення, а й враховувати всі фактори, зокрема людський», додав він.

Коментуючи нагальність трансформації системи військової освіти, Селезньов зауважив, що «рудиментів часів Радянського Союзу, в тому числі у вищій військовій школі, ще чимало».

«І це насправді проблема. Справа в тому, що військова освіта, тим більше вища, — це така собі каста, з якою стикається чимало посадових осіб, особливо офіцерського складу. І, на жаль, ця кастовість і існування цієї системи підготовки кадрів, заважає трансформації української армії, заважає повному переходу української військової освіти на стандарти НАТО», — констатував експерт.

Він наголосив, що Україна за кількісним складом набагато менша за країну-агресорку. «А це значить, що ми маємо використовувати сучасні практики і алгоритми в питаннях підготовки нашого військового персоналу – починаючи від рядового складу і закінчуючи старшим чи вищим офіцерським складом. Для цього має відбуватися трансформація, яка відповідатиме сучасним реаліям», — наголосив полковник запасу.

Читайте також: Перші F-16 Україна отримає у 2024 році, але все залежить від навчань пілотів — Зеленський

Як повідомлялося, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що розвиток військової освіти є пріоритетом для влади на найближчі роки.

Фото: Defensie.nl

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Гороскоп на 22 мая для всех знаков зодиака – чем отличится среда

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua