News.ua


Окупанти перешкоджають переведенню ЗАЕС-5 у безпечний режим "холодного" зупину

Июнь 14
11:17 2023

Окупанти на ЗАЕС перешкоджають переведенню в безпечний режим «холодного» зупину енергоблока №5 Запорізької атомної станції, який залишається єдиним із шести енергоблоків станції в «гарячому» зупині і продовжує споживати дефіцитну воду зі ставка охолоджувача.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ).

«Російські окупанти не дозволяють українському персоналу ЗАЕС здійснити переведення енергоблока №5 у стан «холодного» зупину, як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року», — повідомила ДІЯРУ.

В.о. голови ДІЯРУ Олег Коріков назвав ці протиправні дії грубим порушенням законодавства у сфері використання ядерної енергії з боку «фейкової експлуатуючої організації» та російських військових окупантів.

У повідомленні наголошується, що це питання обговорювали на щотижневій нараді з комунікації між кризовим центром (IEC) МАГАТЕ та Держатомрегулюванням у вівторок.

«Сподіваюся, що під час свого чергового візиту на ЗАЕС гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зможе вплинути на російських окупантів та переконати їх у необхідності переведення енергоблока №5 у «холодний» зупин», — наголосив Коріков, назвавши дії загарбників черговим ядерним шантажем.

Як запевнили в інспекції, фахівці МАГАТЕ також зацікавлені й наголошують на важливості доступу до Запорізької ТЕС, а також її відвідного каналу, до ставка-охолоджувача ЗАЕС, щоб краще оцінити ситуацію із забезпеченістю атомної станції резервами води після підриву росіянами Каховської ГЕС та пов’язаного з цим розливу Каховського водосховища, з якого підживлювався ставок-охолоджувач ЗАЕС.

Нагадуємо:

8 червня ДІЯРУ розпорядилася перевести енергоблок №5 Запорізької АЕС у стан «холодний» зупин.

Це було викликано втратою основного джерела підживлення бризкальних басейнів — Каховського водосховища.

Переведення енергоблока №5 ЗАЕС у стан «холодний» зупин необхідно здійснити, поки є можливість підтримувати проєктний режим роботи необхідних систем охолодження.

Раніше відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року в стан «холодний» зупин було переведено енергоблоки №№ 1, 2, 3, 4, 6.

Гроссі розпочав свій візит в Україну 13 червня, зустрівшись увечері з президентом Володимиром Зеленським.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Переплата за газ: как вернуть средства

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua