News.ua


НАЗК закликає Раду ухвалити закон про відновлення е-декларування

Февраль 23
12:13 2023

Національне агентство з питань запобігання корупції закликає народних депутатів зробити кроки, що підтверджують відданість принципам відкритості і підзвітності перед виборцями, та відновити електронне декларування посадовцями.

Як передає Укрінформ, про це НАЗК повідомляє у Телеграмі.

НАЗК нагадує, що Президент Володимир Зеленський, “публічно відповів на петицію про відновлення декларування”. “Панове парламентарії, хід за вами”, — підкреслили в агентстві.

“Всього лише за кілька днів петиція набрала необхідні 25 тисячі голосів. Суспільство яскраво продемонструвало своє бажання повернути звітування публічних службовців під час війни, а Президент нагадав про те, що саме народні депутати повинні проголосувати за законопроєкт. Водночас Верховна Рада поки не поспішає. Законопроєкт № 8071, яким мали відновити обов’язкове декларування, чекає на ухвалення із жовтня 2022 року”, — ідеться у повідомленні.

НАЗК зазначає, що “щорічну декларацію за 2021 рік подали лише 28 народних депутатів”.

Нацагентство наголошує, що відновлення декларування не може більше чекати, зокрема тому, що “звільнення та “посадки” чиновників-корупціонерів не вирішують проблему корупції: звільнення та кримінальна відповідальність — це дієвий спосіб очищення від недоброчесних посадовців, але через відсутність механізмів фінансового контролю такі дії можуть бути боротьбою з вітряками. Не всі посадовці потрапляють у фокус уваги журналістів та правоохоронних органів”.

“Набагато ефективнішим способом зниження корупції є її попередження, а не боротьба з наслідками. Декларування — найефективніший засіб запобігання корупції і потраплянню на державну службу недоброчесних осіб. Топпосадовці, насамперед, повинні звітувати про свої статки. Недостатньо перевіряти лише тих чиновників, які “зашкварилися”. Усі високопосадовці мають потрапляти в перевірку за визначеною НАЗК черговістю”, — підкреслює агентство.

“НАЗК має особливо ретельно перевірити законність придбання високопосадовцями та їхніми родичами активів під час війни: обов’язкове декларування та повні перевірки декларацій — це можливість фінансового контролю за статками чиновників. Крім декларування, також відновиться обов’язок подачі повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та відкриття валютних рахунків у банках-нерезидентах для чиновників, які займають високі посади», — ідеться в повідомленні.

“Міжнародна спільнота надала свої рекомендації: Transparency International рекомендує Україні відновити декларування, перевірки декларацій та інші заходи фінансового контролю. Нещодавно Transparency International презентувало результати індексу сприйняття корупції. Україна отримала +1. Водночас організація рекомендує нашій країні відновити доступ до відкритих даних, де це не шкодить безпеці. Зокрема це відновлення подання декларацій та їхньої перевірки», — заявляє агентство.

НАЗК підкреслює, що “поки декларування залишається не обов’язковим, громадяни можуть ініціювати проведення моніторингу способу життя будь-якого посадовця чи депутата”.

“Верховна Рада України, очікуємо від вас кроків, що підтверджують відданість принципам відкритості і підзвітності перед вашими виборцями”, — закликає НАЗК.

Читайте також: Посли G7 сподіваються на швидке відновлення е-декларування в Україні

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 22 лютого відповів на петицію про відновлення е-декларування.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Какой церковный праздник 22 мая 2024 года — традиции и что нельзя делать

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua