News.ua


Майбутнє Європи вирішується в Україні – дебати в Бундестазі

Апрель 06
21:31 2022

Німеччина зокрема і Європа загалом мають зробити все можливе, аби не допустити військової перемоги росії та володимира путіна в Україні.

Це було основним лейтмотивом дебатів у Бундестазі, проведених у зв’язку із влаштованими російською армією масовими вбивствами мирних жителів в українській Бучі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Майбутнє Європи цими днями, тижнями та місяцями буде вирішуватися не в Берліні, Парижі, Римі або Стокгольмі, а в Маріуполі, у Харкові та Бучі», — заявив Міхаель Рот із фракції правлячої Соціал-демократичної партії.

За його словами, якщо путінський режим переможе в цій жахливій війні, це означатиме загрозу подальших військових конфліктів – у Молдові, Грузії, можливо, інших країнах Східної Європи аж до Балкан. Політик нагадав, що Буча має передісторію: Алеппо, Грозний, багато інших міст, де путін показав з усією брутальністю, до чого він готовий і спроможний для просування своїх інтересів, жорстоко та нелюдськи.

Рот також визнавав, що «це – не тільки путінська війна; адже багато росіян підтримують путіна в тому, що він сам називає «своєю боротьбою із визволення українців від нацизму». «Наскільки жахливо та погано це має звучати насамперед для нас (німців)», — зазначив німецький депутат. Гіркі наслідки він бачить у тому, що в осяжному майбутньому, очевидно, доведеться мати справу, а точніше — протистояти цьому «жахливому режиму під керівництвом путіна».

«Мир і безпека в усій Європі, безпека в Німеччині можливі лише, якщо Україна залишається вільною та суверенною», — підкреслив депутат. Хоча путін уже давно програв цю війну морально, економічно та політично, він має програти її також військово, а це залежить, зазначив Рот, від того, як Німеччина підтримає Україну в ці драматичні часи. Він підкреслив, що всі озброєння, які Україна потребує, які можуть бути доставлені швидко та безпечно, мають бути надані.

Міхаель Рот
Міхаель Рот

Про постачання зброї говорили депутати від опозиційної фракції консерваторів. «Треба зробити все що в наших можливостях, окрім безпосередньої участі у війні, щоб цю війну виграли українці, щоб її не виграв путін. Українці потребують важке озброєння для того, що вистояти», — закликав представник ХДС Йоганн Давід Вадефуль.

Читайте також: Санкції відкинуть російську економіку на 15 років назад – Білий дім

За його словами, нинішня війна може завершитися або перемогою одної зі сторін, або досягненням мирної угоди, але останнє виглядає украй малоймовірним. Перемога путіна, на переконання Вадефуля, стала би великою поразкою усіх – Німеччини, ЄС, прав людини, всіх країн, які засудили росію на ГА ООН, американського президента тощо.

Ще один представник ХДС Томас Ерндл закликав надати Україні важку зброю, нові зразки озброєнь. «Ми маємо дати сигнал, що міжнародна спільнота буде постачати Україні зброю, амуніцію, матеріали так довго, скільки буде потрібно», — заявив політик, зауваживши, що війна може бути тривалою.

«Зелений» депутат Юрген Тріттін зазначив, що російські солдати в Бучі реалізовували ідеї та політику путіна, від його імені скоювали воєнні злочини проти людства. «російські солдати просто копіюють методи каральних підрозділів СС Вермахту та поліцаїв під час нападу фашистської Німеччини на Україну», — провів паралель політик.

Юрген Тріттін
Юрген Тріттін

Він згадав, що на початку 2000-х багато хто на Заході бачив у путіні «другого Петра Великого». «Але цей новий правитель не розвивав країну, а лише насаджував у ній націоналізм і насильство. Це не Петр Великий, це владімір жахливий», — заявив Тріттін. Він визнав, що західні політики помилилися, коли думали, що можуть стримати рф економічними засобами, адже путін розуміє лише силу та військові заходи.

Рената Альте із фракції лібералів заявила про необхідність вимагати «тотальної економічної ізоляції росії». Вона також наголосила на важливості збору доказів про злочини та на тому, що Німеччина має запровадити для цього всі можливості – технічні, людські та фінансові.

Лідер фракції Лівої партії, яку також раніше вважали дружньою до москви, Дітмар Бартч назвав путіна воєнним злочинцем. «У Бучі були вчинені злочини проти людства, за які путін несе політичну відповідальність», — підкреслив депутат. При цьому він звернув увагу на такий аспект, як недостатні дії німецької влади щодо активів росіян у ФРН.

Політик порівняв: Бельгія з початку війни заморозила активів російських олігархів на 10 мільярдів євро, тоді як у Німеччині — лише на 95 мільйонів євро. Російські інвестори в одному лише Берліні лише після 2014 року придбали нерухомості на 442 мільйони євро. Політик виступив за використання цих грошей на реконструкцію України.

Засудили дії російських загарбників у Бучі і у праворадикальній «Альтернативі для Німеччини». Щоправда, Юрген Браун натякнув, що під час війни воєнні злочини скоюють обидві сторони, тож треба все ретельно розслідувати. До того ж представник партії, яка активно підтримувала газогін «Північний потік-2», дорікнув ексканцлеру Анґелі Меркель сильну залежність ФРН від російського газу.

Читайте також: Це воєнний злочин: Шольц різко засудив звірства росіян у Бучі

Під час дебатів у залі Рейхстагу був присутній канцлер ФРН Олаф Шольц, який до цього виступив із заявою щодо Бучі, в якій також наголосив на тому, що не можна дати путіну виграти цю війну.

Як повідомляв Укрінформ, після звільнення Київської області світ облетіли фото убитих російськими загарбниками мирних жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань, вбиті вони пострілами у потилицю.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Україна і Вірменія проведуть політичні консультації на рівні МЗС

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua